A felnőtté válás fontos állomása, amikor a pénzügyeit a saját kezébe veszi az ember. Összeállításunkban pár tippet adunk, mire is kell figyelni bank választásakor.

Zsebpénz helyett az ösztöndíjat, az első hitelt, netán a tanulás mellett végzett fizetést kell menedzselni a diákoknak. Ha eddig még nem nyitottatok bankszámlát, akkor most néhány tippel tudunk szolgálni arra vonatkozóan, hogy mire ügyeljetek.

 

-
 

 

A bank ügyfelet keres

Mindenképp tartsuk szem előtt, a bank meg akar nyerni benneteket ügyfélnek. Hiszen komoly profitot termeltek majd a banknak: az egyetemet végzettek körében kisebb a munkanélküliség, az átlagosnál magasabb a fizetés, ház, autó és egyéb ingóságok vásárlása valószínűsíthető. A bankok azért is meg akarnak nyerni benneteket, mert a legtöbb ember életében soha sem vált bankot. Tartozzatok csak nyugodtan abba a kisebbségbe, akik váltanak, ha jó ajánlatot kapnak!

 

Féljünk az ajándékoktól

Nincs ingyen ebéd – kezeljétek gyanakvással a vevőcsalogató banki ajándékokat. Tudtok összeadni (ugye??!!), számoljatok utána: megéri elfogadni mondjuk egy maximum 4000 forintos jópofa egeret, cserébe egy havi 2000 forintos számlavezetési díjjal járó bankszámláért? Semmiképp sem! Inkább válasszátok az ingyenes számlavezetést ajándék nélkül kínáló bankot, két hónap alatt megtérül…

Bármennyire vonzónak tűnhet egy hitelkártya, azt ne feledjétek, az előre elköltött pénzt kamatosan kell visszafizetni. Ha kifutunk a bank által megadott határidőből, a mértéke az igencsak magas, 40–50 százalékot is megütheti.

 

Állami diákhitel

A tandíj és a mindennapi költségek egy részének fedezésére az állam kitalálta a piaci kamatozású hiteleknél jóval alacsonyabb kamattal és kedvezőbb törlesztési feltételekkel igénybe vehető hitelt, a diákhitelt. Havonta 15–50 ezer forintot kaphatsz, fizetni a tanulmányok befejezése után négy hónappal kell elkezdeni – akár dolgozol, akár nem. A kezdeti kötelező havi törlesztőrészlet 4–5 ezer forint körül mozog, a minimálbér 6–8 százalékát kell erre fordítani – érdemes ezt a konstrukciót megfontolni.

Elő a nagyítóval!

Tanulmányozzátok át az apró betűs részeket, a nagyító nem vicc! A hirdetésekben ugyanis csak a figyelemfelkeltő, izgalmas, ügyfélvonzó feltételeket sorolják fel, a többit az apró betűs részekből ismerhetjük meg. Olvassátok el az általános szerződési feltételeket is, megéri! Ha nincs időtök minden bank ajánlatát áttanulmányozni, akkor használjátok az internetet, vannak a pénzügyi termékek összehasonlításában segítő oldalak. (Csak nehogy egy bank működtesse! – a szerk.)

 

Hol is van a bank?

Az okostelefonok és a mobilinternet korszakában megjelentek azok a bankfiókkal szinte nem is rendelkező szolgáltatók, ahol virtuálisan tudjuk pénzügyeinket intézni. Ezek általában alacsonyabb költséggel működnek, a havi számlavezetési díjuk is alacsonyabb, vagy nincs. A hitelfelvétel (és a problémák elintézése…) azonban személyes művelet, nem mindegy tehát, hogy hova kell eljutni. Figyeljünk arra is, hogy hol és mikor érhető el a bank legközelebbi fiókja.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...