Figyelem, a következő sorok alkalmasak a nyugalom megzavarására! Olyan kollégiumokat mutatunk meg, amelyek láttán nem sok kedvük maradna diák-honfitársainknak hazamenni a sajátjukba. Emiatt talán jobb is, hogy írunk róla, és nem fotósorozatot teszünk közzé.

Most, hogy már mindenki megtalálta a saját helyét, kezdi megszokni azt a koliszobát, ahol a magánélete java részét el fogja tölteni az idei iskolaszezonban, elérkezett az idő, hogy megfájdítsuk a szíveket. Megvizsgáltunk néhányat a legjobb magyarországi és külföldi kollégiumok közül, hogy megismerhessétek: milyen körülmények közt élik mindennapjaikat a legnagyobb becsben tartott, vagy a legtöbb pénzzel rendelkező diákok.

 

-
 

 

Magyarország, főváros

Viszonylag új kezdeményezésnek számít Magyarországon, hogy befektetők frekventált helyeken lévő lakásokat, házakat vesznek meg és újítanak fel. Úgy alakítják át őket, hogy akár tíz tanuló is kényelmesen lakhasson bennük. A 23. kerületi Grassalkovich Magánkollégiumban például tíz, 20–22 négyzetméteres, kétágyas szobát alakítottak ki. Minden szoba fürdőszobás (zuhanyzó, mosdó és vécé), a koleszhoz pedig tartozik wifi és egy 600 négyzetméteres kert is – mindez havi 40 ezer forintért, amely nem sokkal jelent nagyobb költséget, mint a megszokott szocreál kollégiumoké, ahol leginkább a tömegnyomor életérzés kerülgetheti a jövő szakembereit.

Az említett soroksári komplexumot persze nem a szobáiért imádják a benne lakó diákok, hanem az épület, a kert és a belső kialakítás miatt. Ami talán a legvonzóbb ebben az 1800-as éveket idéző, kastélyra emlékeztető kollégiumban, az a hatalmas, pázsitban gazdag kert. Melyik főiskolás vagy egyetemista ne imádná, ha egy fárasztó, foglalkozásokkal és előadásokkal fűszerezett nap után letelepedhetne a finom, puha, zöld gyepre, hogy egy barátságos fa árnyékában pihenhesse ki a nap fáradalmait, vagy éppen felkészülhessen a következőre?

 

USA, nyugati part

Emeljük a tétet: ugorjunk a kaliforniai Irvine-ba, ahol a tengerparttól és Los Angeles városától sem messze fekszik a University of California Irvine luxuslakóparkja. A szerencsések gyönyörűen, modernül berendezett, napfényes, panorámás, medencés apartmanokban lakhatnak. Az egyetemistákat az egyszemélyes hálószobák mellett játék-, mozi- és fitneszterem is várja a kollégiumban. Aki a luxus helyett inkább magányra vágyik, az egy lakókocsival is leparkolhat az egyetem közelében – ez persze csak az ínyenceknek való, egy magyar diák alighanem a szobát választaná. Mint minden amerikai „kollégiumi” szobából, itt is külön fürdő nyílik, lásd az ezen a téren forradalmárnak számító Grassalkovichot.

Nem mindennapi eset a Univerity of California: mindössze 1600 diáknak sikerült nemrég beköltözni olyan luxuslakásokba, amelyeket a kedvezőtlen ingatlanpiaci körülmények miatt nem tudtak értékesíteni a befektetők. Az Irvine-i körülményekhez képest annyi extra van még itt, hogy az apartmanokhoz saját pezsgőfürdő (!) tartozik, amelynek a széléről számítógépasztal hajol a víz fölé, ezzel biztosítva a tanulási élmény tökéletességét.

 

Miért éppen Amerika

Nem véletlen, hogy a cikkben bemutatott campusok közül amerikai a legtöbb. Itt a legnagyobb a hagyománya a diákok elszállásolásának, illetve luxuskörülmények között tartásának. Legfőképpen a városok közti hatalmas távolságok miatt alakult így: ahogyan a dolgozók alkalmazkodnak a munkaerő-piaci változásokhoz – vagyis mindig oda költöznek, ahol éppen munka van –, úgy a diákok sem riadnak vissza akár időzónákat átugrani, ha a lakóhelyüktől távoli egyetemre veszik föl.

A kollégiumok kiválasztásánál nem az adott iskola oktatásának színvonalát, illetve a diákok szorgalmát vettük alapul, ugyanis az Oxfordon vagy a Cambridge-en nyilván jobban odateszik magukat a diákok, mint a buliközpontú, amerikai felsőoktatási intézményekben. A két felsorolt brit iskolában azért beficcen az egyenruha és az emeletes ágyak, amelyek aligha a diákok kényelmét szolgálják.

USA, keleti part

Több mint 12 ezer dollárt, vagyis 2,4 millió forintnak megfelelő összeget kell fizetni évente egy kollégiumi szobáért a St. Louis-i Washington University campusán. Ez az elbűvölő college (így hívják Amerikában a kollégiumokat) a városi élethez szokott fiatalokat egy kicsit emlékeztetheti a Harry Potterből ismert Roxfort varázslóiskola mesebeli világára, persze azért nyilván reális keretek között kell elképzelni az épületet. Ennek a komplexumnak a tanulószobája a budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral vetekszik… A campus területén elhelyezkedő tóban egy kisebbfajta Las Vegas – Belaggio stílusú szökőkút vonja magára a figyelmet.

Ha megnézitek a neten, hogy miként fest a Massachusetts Institute of Technology kolesza, azt fogjátok érezni, összeálltak a legbetegebb építészek és művészek, hogy egy átmulatott éjszaka után álmodják meg ezt a lehetetlen külalakú épületet. A képek alapján kicsit olyan feeling, mintha nem is a valóság lenne, hanem egy számítógépes grafika.

 

Németország

Errefelé nem jellemző, hogy campusok épülnének ki az egyetemek főépületei körül, mivel az intézmények többsége nagyvárosok középpontjában helyezkedik el. Van azért elvétve néhány kollégium is, de a legtöbb helyi egyetemista bérelt lakásban lakik többedmagával, egy Wohngemeinschaftban, magyarul bérlőközösségben. (Régebben: társbérletben – a szerk.) Nem is a luxuskörülmények és az extrém megoldások miatt került Németország az összeállításba, hanem a lakóközösségek miatt. Nem sok olyan diákközösség tart castingot az új lakójelölteknek. Esetenként próbamosogatással is bizonyítania kell egy-egy új embernek, hogy alkalmas a háztartási feladatok ellátására. Mivel nem családtagokkal laknak együtt a diákok, hanem idegenekkel osztoznak a lakáson egymás között, jóval nehezebb lehet tolerálni egymást. Ha nagy nehezen kialakul egy jól összeszokott közösség, akkor már egyetlen lakócsere is gyökerestül felforgathatja az életet. Például, ha egy tisztaságmániás társaságba bekerül egy rendetlen.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...