Nagyravágyó it-s pályakezdők legszebb álma valósul meg, ha barátaikkal közös vállalkozást indíthatnak be. A megvalósítás azonban hamar rémálommá fajulhat, amikor kiderül, hogy ki is az igazi barát.

Ha közkedvelt személyiség voltál a suliban, jó kapcsolatrendszerre tettél szert, sok havert szereztél és van benned affinitás egy saját vállalkozás beindításához, akkor adja magát a dolog, hogy a barátaiddal együtt valósítsd meg álmaidat. Haverokkal vállalkozni a legkönnyebbnek tűnő út, de valójában az egyik legnehezebb. Ehhez kínálunk útravalót.

 

Nagy tervek, jó haverok

A romkocsma pultját enyhén illuminált állapotban támasztva még könnyű volt sok-sok kreatív ötletet összehordani egy saját vállalkozás beindításáról, de akkor még szorgalmi időszak volt az egyetemen, és a „nagy” gondokról jó volt elterelni a figyelmet egy kis fantáziálással. „Mekkora lesz majd, amikor mi, legjobb haverok összeállunk és zsebre tesszük a nagy lóvékat meg a dicsőséget! És milyen rohadt jó lesz, hogy nem vadidegenekkel kell mindezt véghezvinnünk!”

Valóban nagy dolgok kiindulópontjai lehetnek a hasonló beszélgetések, csakhogy a „haverokkal vállalkozás” buktatói az éles helyzetekben mutatkoznak meg. Egyáltalán nem biztos, hogy azokkal az emberekkel tényleg jól fog működni a közös munka, akikkel korábban csak félig-meddig éltetek át meleg szitukat. Az egy dolog, hogy az iskolai csoportmunka jó hangulatban telt, és teljesen más ezt az üzleti világban megtapasztalni. Az ember ugyanis csak ilyenkor villantja meg a foga fehérjét, és ez hatalmas csapdákkal jár. Higgyétek el: nincs annál rosszabb, mint amikor a legjobb barátaitokról derül ki, hogy egyáltalán nem tudtok együtt dolgozni. Sajnos, ezek olyan tényezők, amelyeket nem lehet előre tudni, de fel kell készülni rájuk.

 

-
 

 

Szereposztás

Tudatosan kell készülni a közös vállalkozói létre. Az iskolai évek erre tökéletesen alkalmasak. Szükség van legalább egy emberre a csapaton belül, aki be tudja tölteni a vezető szerepét, és minden bandán belül van is legalább egy „alfa”, aki maga mellé (mögé…) állítja a megfelelő személyeket.

A kezdetek kezdetén a vezetőnek a legfontosabb feladata, hogy kívülről-belülről megismerje az embereit. Az ugyanis nem elég, hogy együtt töltött néhány lájtos évet velük a campuson. Már a sulis évek alatt kell generálni olyan helyzeteket, amikor kiderül, tényleg lehet-e számítani a jelöltekre.

Az egyik legfontosabb emberi tényező, amelyet meg lehet tudni a haverokról, hogy mennyire megbízhatóak az időpontok betartásában. Ha a haver már a moziról is lekésik, akkor garantálható, hogy ennél komolyabb helyzetekben sem lehet vele számolni. Sokan abba a hibába esnek, hogy még akkor is bíznak valakiben, ha az már sokadszorra mondja be az unalmast.

Többet ér egy olyan társ, akinek tehetsége nem veri az eget (de azért nem baj, ha karcolja…), mégis mindig időben odaér mindenhova, megbízható, lelkiismeretes. A másik véglet egy olyan kollégád, aki ugyan nagy észkombájn, csak úgy virít belőle a tehetség, de a fontos helyzetekben nem számíthatsz rá – ami hamarabb okozhatja egy vállalkozás csődjét, mint azt a csapat gondolná.

 

Anyagi háttér

Kellemetlen téma, de annál fontosabb szerepe van a cégalapításkor. Mondjuk ki nyíltan: ajánlatos stabil anyagi hátterű barátokkal közösködni. Ez alapjaiban meghatározza az erőviszonyokat egy cégen belül. Ritka esetben fordul elő, hogy anyagi beruházás nélkül tud sikeres lenni egy vállalat. Az emberismeret kulcsszerepe itt is jelen van: ha olyan jó haver valaki, akkor biztosan járt már nála a leendő társvállalkozó. Tudja, hol lakik, mekkora házban, mekkora autók között nőtt fel, és alighanem beszélt már a szüleivel is, akikkel elég néhány szót váltani ahhoz, hogy kiderüljön, „honnan is jött” az a barát.

Két dudás szindróma

Lelkes fiatalokkal telített baráti társaságokban több uralkodó személyiség is lehet. Ez a másik gyors út a tönkremenetel felé. A felelősségi köröket már az elején tisztázni kell, de persze könnyű ezt mondani olyankor, ha egyszerre többen tesznek a munkán kívül tőkét is a vállalkozásba.

Törekedni kell arra, hogy a több tulajdonosú gazdasági társaság alapításakor semmilyen esetben se legyenek egyenlő arányban elosztva a százalékok. De még ez a problémakör sem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a belső viszályok a szakadék szélére sodorják az induló vállalkozást. A többségi tulajdonos rendelkezhet akármennyi százalékkal, ha a nagyhangú kollégák belülről próbálják megbontani a csapategységet. Természetesen nem kell ilyen problémával szembesülni abban az esetben, ha a megfelelő haverokat választja az ifjú vezető.

 

A te gondod az én gondom

Pontosan azért feszegetjük a barátok tényleges megismerésének fontosságát, mert az egyes haverok magánéleti státusza is erősen befolyásolhatja a munka terén nyújtott teljesítményüket. Ha egy barátról köztudott, hogy otthon elég komoly gondokkal küzd, akkor előbb-utóbb a magánjellegű problémái a munkahelyen is meg fognak mutatkozni. Ez történhet közvetett és közvetlen módon is, előbbi esetben csak érezni lehet a kollégán, hogy nem tud száz százalékig a munkára összpontosítani. A rosszabbik eset, hogy egyenesen a magánéletére fogja a gyenge teljesítményt, vagy ami még rosszabb, mindenkit belekever a problémákba. Ezt nagy ívben el kell kerülni, de pontosan azért olyan nehéz feladat ez, mert elvileg azért vállalkoznak együtt a haverok, mert rugalmasan kezelhetik egymás ügyes-bajos dolgait. Összességében tehát ez egy rendkívül bonyolult helyzet, topvezető legyen a talpán, aki kezelni tudja. A legjobb megoldás, ha a felek (harmadok, negyedek stb.) szerződésbe foglalják, hogy mit lehet és mit nem. (Igen, ez legalább olyan kényelmetlen, mint a házastársi szerződés! – a szerk.) Ha aztán ehhez képest valaki nem az elvárt szintet hozza, az a szerződésben lefektetett nyilatkozatok értelmében automatikusan vállalja a szankciókat.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...