Vannak egyterű autók, konyha-nappalik és – irodák. Utóbbiakban nem jut mindenkinek íróasztal, legfeljebb gurulós szekrény. Ez állítólag növeli az Y generáció csapatszellemét és kreativitását. Mások szerint sorvaszt. De mi van a csúcstechnológiával?

Az utóbbi években a munkahelyek megítélése egy sor változáson ment keresztül. Például, mert a cégeknél mostanában szinte mindenhol a csapatmunka a divat az egyéni helyett. Így, ha ma munkahelyről beszélünk, nem biztos, hogy a 20–30 évvel ezelőtti modellre gondolunk. Különösen az Y generáció fiataljai várják el a hatékony, kreatív és együttműködő munkavégzési környezetet. Bárhol, bármikor is kezdjenek munkába állni.

 

-
 

 

Nem az én asztalom

Újabb kutatások szerint a megfelelő dizájnnal javítani lehet az együttműködést és a csapatmunkát – állítja Baráth Réka, az Inspiration4 service designere. Az Y generáció fiataljai meglehetősen fontosnak tartják, hogy bárhol, bármikor hatékonyan, kreatívan agyalhassanak feladataikon. És ami a lényeg: együttműködően. Ezt azért kell kiemelni, mert különféle okos felmérések szerint jelenleg a cégeknél az elvégezendő munkának mindössze 20 százaléka individuális, erre kell optimalizálni a munkahelyet. A technológia integrálásával pedig élvezetessé kell tenni a munkában töltött időt.

Ezeken a helyeken hadat üzennek az egyéni elvonulásnak, legalábbis redukálják az individuális terek méretét. Több helyszínt alakítanak ki az együttműködésre, és optimális mobilitási stratégiát dolgoznak ki. Ez eléggé radikális, sőt némelyek számára ijesztő szemléletváltást követel, ugyanis hamarosan megszűnhet „az én asztalom” koncepció. Ettől, meglehet, égnek áll a haja az idősebb generációnak, de az örökmozgó ipszilonokat aligha veri földhöz.

 

Chipkártya és guri-guri

Vannak például olyan vállalatok, ahol chipkártya mondja meg, aznap éppen mely fizikai helyen kell lehúzni a 8–10 órát. Ez a módszer fejlesztheti, elősegítheti a társas kapcsolatokat. Ugyanakkor néhányakban felmerül a kérdés, hol tartsa személyes cuccait? Hát az officeboxban, azaz a gurulós szekrényben. Amit éjszakára leparkolunk egy erre elkülönített sarokban, s minden reggel csak oda kell tolni az aktuális asztalhoz.

Végtelen sok megoldás van kreatív, rugalmas és innovatív munkahely, munkatér kialakítására. Érdemes azt is megvizsgálni, milyen megoldások születtek eddig a nagyvilágban. Az Egyesült Államokban nem ritka, hogy szórakozási pontokon, úgynevezett „chill out” (lenyugtató…) szobákban lehet lazulni az idegfeszítő munka közben. Ez ideális környezetet nyújt szórakozásra, karban tartja a tehetséget, s még az elkötelezettséget is növeli. A nyitott munkaterület serkenti a munkavállalók szocializálódását, ami a jó együttműködés fundamentuma.

 

Az együtt ülés szabályai

– Halkítsd le a mobilt

– Magáncsevelyt a pihenőhelyiségben folytass

– Ne egyél a munkaasztalnál, különösen jellegzetes illatú ételeket

– Zenét csak fülessel hallgass

– Íróasztalnál ne tarts megbeszéléseket

– Közlekedésre a folyosókat használd, ne mások munkaterületét

– Ha beteg vagy, maradj otthon, a fertőzés futótűzként terjed

Redukció

Mintha a tapasztalatok alátámasztanák a fentieket – legalábbis 3 fős munkahely esetén. Szabó Dávid, a dandi Interactive Y generációs ügyvezetője kiemeli, hogy mióta irodájukban megszüntették az individuális tereket, drasztikusan nőtt a hatékonyságuk. Egyes problémák megoldásának hossza hetekről napokra, napokról órákra csökkent.

A kulcs az élő kommunikáció. Ha az emberek együtt vannak, gyorsabban beszélik meg a problémákat, mint bármely más csatornán. Ez az első útja-módja a hatékonyságnak. Ha valamit sürgősen kell megoldani, mindenki levágja a klaviatúráját, s a problémára koncentrál. Ha viszont ráér a dolog, odébb lehet tolni, s később elővenni.

A használt eszközöket sem sajátíthatja ki senki, minden közös. Minden dokumentum a felhőben tanyázik, minden meg van osztva. S ha akarja, mindenki látja, ki milyen dokumentumon dolgozik vagy programon agyal.

Ha pedig fel kell turbózni a kreativitást, olyan helyre mennek az irodából, ahol a kemény agymunkát szórakozással lehet lazítani.

 

Inkább dühöngő

Persze esküdt ellenségei is vannak az amerikai stílusú „dühöngőknek”, azaz termes irodáknak. Többek szerint inkább hasonlítanak koncentrációs táborra, semmint kreatív munkahelyre. Gyors kommunikáció és csapatmunka ide, kreativitás oda, az árnyoldalakat látnia kell az Y generációnak is. Már csak azért is, hogy ne gárgyuljon bele, ha már nem lesz ipszilon. Kis, 3-4 fős kreatív közösségek esetében, persze, működhet a közös tér. Több tucat együvé zárt kolléga esetében azonban nem biztos, hogy előnyös a birkakarámszerű terem. A főnöknek – a pásztornak – persze igen. Abszolút kontroll a beosztottakon, alacsonyabb irodakialakítási költség. A fejlesztésekre szánt költségeknek állítólag akár húsz százaléka is megspórolható így.

A jövő nemzedékének okulására a Sydney Egyetem Ausztráliára, USA-ra, Finnországra és Kanadára kiterjedő, 40 ezer munkavállalót átfogó felmérést végzett. Eszerint a legtöbb egyterű irodában dolgozó úgy véli, hogy a visszavonulási lehetőség hiánya és a zaj jobban hátráltat, mint amekkora előnnyel az élénkebb interakció szolgálhat. Amennyit nyer a cég a kialakítási (egyszeri) költségen, annak a többszörösét veszíti a hatékonyság (folyamatos) csökkenése miatt. Gondok keletkeznek a környezettel való elégedetlenség miatt is.

 

Stressz és vírusok

A munkatársak elvesztik magánszférájukat és ezzel saját személyiségüket – márpedig ilyesmire a friss diplomásoknak is szükségük van. Aztán itt van a „Nagy Testvér” szindróma. A nagy irodákban dolgozók úgy érzik, mintha munkavégzés közben a kollégák szemmel tartanák őket. Ha ez nem is teljesen igaz, vannak már olyan főnökök, akik pc-iken keresztül, szoftveresen figyeltetik beosztottjaikat. Ehhez vajon mit szól a szabad szellemű ifjú generáció?

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...