Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Ismerős a szitu az általánosból vagy a gimiből, hogy a tanárok és más gyerekek szülei a rosszaságaid miatt szomorú jövőt jósoltak neked? Esetleg a tanulmányi eredményeid is elmaradtak az eminensekétől? Netán részt vettél kisebbfajta bolti lopásokban is, amikor a haverokkal kólás nyalókákat tettetek zsebre? Nos, kutatások szerint ilyen előélettel is lehet belőled topmenedzser vagy felső vezető, sőt, rossz gyerekként állítólag még nagyobb esélyed is van minderre.

 

 

Egészséges ravaszság

Nem kell megdöbbenni a tízéves osztálytalálkozón, amikor kiderül, hogy azok a „suhancok” vitték a legtöbbre, akiknek a társaságától óva intettek a szüleitek. Kimondhatatlan nevű skandináv kutatók –  túl hosszú lenne felsorolni – ezer, véletlensze-rűen kiválasztott fiatal közel 40 évét vizsgálták meg. Kimutatták, hogy világos összefüggés figyelhető meg a fiatalkori viselkedésformák és a vállalkozói alkat között. Vagyis, akik tizenévesen rendbontók és–vagy iskolakerülők voltak, esetleg semmibe vették a szülői intelmeket, azok felnőttként nagyobb eséllyel váltak sikeres vállalkozóvá, mint a mintagyerekek.

Csajoknál nem működik

Bizony, csak a férfiak körében mutatható ki a vásottság és a vállalkozói készségek közötti összefüggés. A lányoknál, úgy látszik, valami egészen más kell a sikerhez… No de mi lett azokkal, akik mindig mindent megtanultak, mindig mindenből ötöst kaptak, és a hangjukat sem lehetett hallani?

Az észak-európai kollégák szerint a fiatalkori csínytevések arra utalnak, hogy az illető kockázatvállaló, hajlandó akár szabályokat is áthágni, és kellőképpen magabiztos, néha önző is. Ezek pedig éppen azok a tulajdonságok, amelyek nélkül nehéz boldogulni a vállalkozók világában.

Azért ne legyen máris túl magabiztos minden rossz gyerek, mert a rosszaságnak is vannak fokozatai. Fontos, hogy nem súlyos bűnökről van szó, és nem is szeretnénk senkit sem arra buzdítani, hogy csak azért kezdje el a fiatalkori bűnözést, mert ilyen tapasztalatokkal könnyebben lehet belőle magas beosztású vezető, vagy sikeres vállalkozó.

 

-
Milyen vidám gyanúsított a fiatal Bill Gates!

 

Az it-s példa

Érdekes látni a fiatal Bill Gates arckifejezését, ahogyan egy rabosítási fotón vigyorog az új-mexikói rendőrségen. A később a személyi számítógépek forradalmának első számú üstököseként megismert zseni a közúton került összetűzésbe a törvénnyel. „Meggondolatlan vezetés” tényállása -miatt csukták le, később persze szabadon engedték. Korabeli beszámolók szerint Gates jogsi nélkül ült a volán mögé, és a megengedett sebesség átlépésével hívta fel magára az albuquerque-i hatóságok figyelmét. Egy híres emberek zűrös ügyei-vel foglalkozó weboldal információi szerint ezt a letartóztatását még kettő követte a hetvenes években. A sztorija csak az után kapott nagy hangsúlyt, hogy megismerte őt az egész világ.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...