Már gyermekkorában százas szöggel kereste a fázist a konnektorban, testközelbe került az elektromossággal… Pannonhalmán a Bencés Gimnáziumban az elitképzés légkörében a latin mellett irányítástechnikával is foglalkozhatott.

-
Horváth Gyula

A BME Elektronikus Eszközök Tanszék egyetemi adjunktusa és az Ericsson Hardver Lab vezetője. Speciális iparági megoldásokkal foglalkozott, mielőtt a Masat–1, Magyarország első műholdjának projektmenedzsere lett. A 33 éves Horváth Gyula közreműködésének is köszönhetően példátlan űriparági összefogást sikerült elérni, amellett, hogy Magyarország első műholdja minden rekordot megdöntött.

 

A Schönherzben szabadabb

Nagy változást jelentett, amikor bekerült a Műegyetem Schönherz Kollégiumába. A fix és szigorú tanulási receptúra után az egyetemen, a kreditrendszerben, kevesebb korláttal, nagyobb szabadsággal találkozott. Szeretett egyetemista lenni, jó csapat élt a koleszban, szakmai és szociális szempontból is. Sportélet, szakmai körök és bulizás jellemezte ezt az időszakot. Kiváló terepnek bizonyult a projektszervezési és menedzsment „skill”-ek összeszedegetésére.

Mindig a komplex feladatok vonzották. Egy németországi kisvárosban szerezte első szakmai tapasztalatait mezőgazdasági beágyazott rendszerekből. A szemeszterek alatt pedig az erősáram (kábeldiagnosztika, kábelerózió) területével kezdett el foglalkozni. Diplomamunkáját a robotika területén, 3d gépi tapintással működő robotokból írta. Jó érzés volt látni, hogy diplomamunkája szépen, lassan, de meg is valósult. (Nem tipikus… – a szerk.)

Hamarosan felkérték tanársegédnek, két tárgyat is át kellett dolgoznia a tanításhoz és egy újat elindítani. Jelenlegi projektkoordinációs feladatai mellett továbbra is igyekszik kivenni részét az oktatásból.

 

Karrier

2012–: C3S Kft. – Complex Systems & Small Satellites társalapítója és ügyvezető igazgatója

2011–: BME, Elektronikus Eszközök Tanszéke, egyetemi adjunktus

2007–2012: BBM Elektronikus Eszközök Tanszéke, Masat–1 projektmenedzser

2005–2011: BME Elektronikus Eszközök Tanszéke egyetemi tanársegéd

1998–2007: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), majd PhD

Határ a csillagos ég

2007-ben a tanszékre segítségért kopogtatott néhány hallgató, diákok műholdprojektjében vettek részt. Ők lettek a Masat–1 projekt magja. Projektkoordinátorként beállt mögéjük: a Masat–1 misszióval bekapcsolódtak a magyar és a nemzetközi űripar-szegmensbe. Hatvanezer mérnökóra, 600 érintett fő. Túlszárnyalták a Boeinget és a NASA-t… Ez már történelem.

Másfél éve készítik elő a Masat–2-t. Ha megkapnák a teljes támogatást, a kezdeményezés hosszú távon akár 400–500 munkahelyet is teremthetne. Konkrét stratégiai tervük, hogy kineveljék az űripari mérnökök hadrendjét, és saját műholdas flottát bocsáthassanak fel, kis műholdak új generációit fejleszthessék.

 

Sikerrecept

– Olyan csapattal dolgozz, akik szakterületükön a legjobbak!

– A kiváló iskolai alapok, a megfelelő szakmai háttér predesztinál a sikerre.

– A lehetetlent hittel és tudatossággal lehet elérni.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...