Minden állásinterjú más egy kicsit, de bizonyos kérdések igen nagy valószínűséggel elhangzanak majd. Sokat javíthatsz az esélyeiden, ha legalább ezekre jó előre felkészülsz.

Beadtad az életrajzod vagy ötven helyre, és végre választ kaptál: behívtak egy komoly cég állásinterjújára! Felveszed a legjobb öltönyöd, időben odaérsz (ugye?!), de a tenyered izzad, stresszelsz, hiszen sok múlik a következő 30–40 percen. Minden -szituációra nem készülhetsz fel, de igenis megkönnyítheted a dolgodat, ha egy kicsit a másik fél fejével gondolkodsz.

A hr-esek előszeretettel tesznek fel bizonyos kérdéseket. Ha megkukulsz, amikor a mellednek szegezik ezeket, vagy csak valamilyen irtózatos közhelyre futja a fantáziádból, a szakmai tudásod már nem lesz érdekes… Pedig minden kérdésre vannak jó válaszok: nézzünk meg néhányat az online karrier--tanácsadó oldalak listái alapján.

– Beszéljen magáról!

Az egyik legtipikusabb nyitókérdés. A jelentkező feszültségének oldására is jó. Persze egyben vízválasztó is: ha magadról sem tudsz mesélni, hogyan nyilvánulsz meg más témákban? No nem a családodra vagy kedvenc zenekarodra és italmárkádra kíváncsiak az interjúztatók, hanem szakmai tapasztalataidra, képzéseidre, eredményeidre. Egy-egy érdekes -hobbi, sport persze belefér: mutatja, hogy kísérletező kedvű és kockázatvállaló vagy.

 

-
 

 

– Miért válasszuk éppen önt?

„Nem tudom”, „Tetszik az állás.” – Ha magad sem tudod, miért lehetsz értékes az adott cégnek, akkor hogyan várhatod el tőlük, hogy meglássák benned a szupertehetséget? Kevés, ha azt mondod, motivált és elszánt vagy: olyan készségekről, képességekről kell beszélned, amelyek az adott vállalatnak az adott munkakörben hasznára lehetnek. Közben persze semmiképpen nem szabad ar-cos-kod-nod és nem létező tudást behazudnod.

– Miért akar nálunk dolgozni?

„Mert rohadtul kell a pénz.” „Ez az első hely, ahova legalább behívtak egy interjúra.” Ezek gyakran igaz, de egyúttal feltétlenül kerülendő válaszok. Ha itt is csak közhelyeket emlegetsz, egy szempillantás alatt kiderül rólad, hogy még arra sem vetted a fáradságot, hogy egy kicsit felkészülj a vállalatból. Ha meggyőző akarsz lenni, akkor a válaszból ki kell derülnie: személyes ambícióid és a vállalat céljai tökéletesen kiegészítik egymást.

Kizökkentő kérdések

Egy állásinterjún persze nem csak szokványos kérdéseket tesznek fel. Különösen a menő internetes cégek híresek arról, hogy szeretnek meghökkentő, gyakran őrültnek hangzó kérdéseket feltenni. Ezekkel azt tesztelik, hogy a jelentkező hogyan reagál a váratlan helyzetekre, hogy oldana meg nehéznek látszó problémákat.

Néhány példa a hülye kérdésekre:

– Melyik dal írja le legjobban a munkamorálját?

– Lopott már tollat a munkahelyéről?

– Hány tehén van Kanadában? / Hány ablak van New Yorkban?

– Milyen állat lenne legszívesebben, és miért?

– Ha ön egy tégla volna a falban, melyik tégla lenne, és miért?

– Hogyan mozdítaná el a Fuji hegységet?

– Kivel cserélne helyet a történelemben, és miért?

– Milyen címet adna a saját életéről szóló könyvnek?

– Miért hagyta ott az előző munkahelyét?

„Kevés volt a fizetés.” „Bunkó volt a főnök.” – Bármennyire is jólesne, ne kezdd teli szájjal szidni előző munkáltatódat és főnöködet – ha róluk ilyen stílusban mesélsz, mit várhat tőled leendő munkaadód? Továbbá: mire számít az a jelentkező, aki bevallja, hogy azért tették ki a szűrét, mert túl sokat hiányzott, vagy mert elbukott a drogteszten? Maradj inkább annál, hogy nem tudtad megvalósítani -karriercéljaidat, nem volt eléggé inspiráló a légkör – de majd bezzeg itt…

– Melyek az erősségei?

„Jó munkaerő vagyok.” „Csapatjátékos vagyok.” „Keményen tudok dolgozni.” „Szeretem a kihívásokat.” – Ezekből a válaszokból legfeljebb két dolog derül ki: nem tudsz semmi konkrétumot mondani, ami releváns lenne az adott álláshoz, illetve hogy határtalan az önbizalmad. Interjú előtt nem árt végiggondolni, hogy milyen erősségeidre lehet szükség az adott munkakörben, és azokat hangsúlyozzad. Itt sem szabad kamuznod és ellentétbe kerülnöd az önéletrajzoddal: hiába mondod -magadról, hogy lojális vagy, ha eddig félévente -váltottál munkahelyet.

– Sorolja fel a gyengeségeit!

Kellemetlen kérdés, de valamit mondanod kell. Nyilvánvalóan rossz válasz, hogy nincs gyengeséged: senki nem hiszi el rólad, hogy egy Kalkuttai -Teréz anyába oltott Einstein vagy. Itt is áll viszont, hogy a túlzott őszinteség árthat. „Sokat veszekedtem a főnökömmel.” „Nehezen tudom tartani a -határidőket.” Semmiképpen ne mondj olyat, ami össze-egyeztethetetlen a betölteni kívánt állással, vagy ami arra utalna, hogy meghízhatatlan munkaerő lennél. Még valami: a magánéleti hiányossá-gaidra senki nem kíváncsi.

– Hogyan látja magát 5–10 év múlva?

Multicégeknél különösen gyakori kérdés ez. Nem igazán helyes válasz, ha azt mondod: öt év múlva én leszek a maga főnöke. A felvételiztetőknek azt kell érezniük, hogy olyan munkatársat kapnak a személyedben, aki hosszabb távon is a cégnél képzeli el a jövőjét. Kerülj minden olyan utalást, ami arra enged következtetni, hogy ezt az állást csak ugródeszkának szánod az igazából megszerezni kívánt álommelóhoz.

– Mekkora fizetéssel lenne elégedett?

Kényes kérdés, nem könnyű jól válaszolni. Ha túl keveset mondasz, kétségbeesett olcsójánosnak tűnsz (és kiszúrsz magaddal, ha mégis megkapod az állást); ha túl sokat, mohónak látszol és rontod az esélyeidet. Ha a hirdetés nem tartalmazta a kínált fizetést (SOHA nem tartalmazza! – a szerk.), akkor is körülnézhetsz az interneten. Épp elég felmérést publikálnak ahhoz, hogy nagyjából belőhesd: az adott iparágban és munkakörben mennyi a szokásos kereset. Még jobb, ha van ismerősöd az adott cégnél, aki legalább megközelítőleg meg tudja mondani, mit szabad és érdemes kérni.

– Önnek van kérdése?

Mindenképpen legyen, még ha ezerrel szabadulnál is az interjúról. Ha nincs legalább egy-két kérdésed az állással, a céggel, a lehetőségekkel kapcsolatban, arra fognak gondolni, hogy nem is érdekel a munka. Kérdezz rá arra is, mikor értesítenek, és lesz-e következő interjú.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...