Erős elméleti alapokhoz kapcsolják a gyakorlathoz közeli képzést a Debreceni Egyetem Informatika Karának oktatói. Írásunkban ezúttal a kar specialitásait mutatjuk be.

-
Mihálydeák Tamás, Debreceni Egyetem, Informatikai Kar
A kormányzat által elképzelt egyetemi struktúrában, a legmagasabb kategóriában, nemzeti kutatóegyetemként fognak tovább működni. (Lásd: itbridge október, 6–7. oldal „Új besorolás…” című írásunkat!) Debrecenben az informatikusképzést erős elméleti alapokra helyezték. A tradíciót a mai napig felvállalja az intézmény. Jelenleg is nagyon alapos elméleti felkészítést kapcsolnak ahhoz a gyakorlatközeli képzéshez, amelyet a különböző (programtervező, gazdaság-, mérnök-) informatikai szakokon nyújtanak, mondja az itbridge-nek Mihálydeák Tamás, a kar dékánja.

 

Cégkapcsolatok

A hallgatók számára szervezett informatikai szakmai napok is segítenek az ipar megismerésében, ezeken az idén 26 céggel lehetett találkozni. A háromnapos fórumon a szakmai előadások mellett személyes próbainterjúk és beszélgetések is lefolyhatnak.

A kar figyelembe veszi a régióban tevékenykedő nagyvállalatok -javaslatait. Például az IT Services Hungarynél kihelyezett tanszék működik jó ideje. A National Instruments pedig közvetlenül kapcsolódik be a képzési programok korszerűsítésébe. A „Future Internet” támop-projekt hat tematikus alprojektjében az elméleti kutatástól kezdve a gyakorlati megvalósításig sokféle feladattal lehet birkózni.

„Úgy érzékeljük, hogy az informatikai piacon rendkívül nagy az igény a szoftvertesztelő szakemberekre. Mivel az elméleti oktatásban kevés lehetőségünk van a kapcsolódó ismeretek -átadására, elindítottunk egy szoftvertesztelési projektet” – mondja a dékán. A projekt kapcsán arra törekednek, hogy Debrecen a Nemzetközi Szoftvertesztelési Szövetség (ISTQB) akkreditált oktató- és vizsgaközpontja legyen. A szövetség magyar tagozatával (a Hungarian Testing Boarddal) azon dolgoznak, hogy a reguláris oktatásban is induljanak teszteléssel foglalkozó, önálló kurzusok.

 

Mentorált fiatal vállalkozók

Lelkesen támogatja az alakuló vállalkozásokat az egyetem. Segítségére van ebben a Sziliciummező Informatikai Klaszter és inkubátorház. Utóbbiban a kezdő vállalkozók viszonylag kevés anyagi beruházással juthatnak hozzá különböző informatikai szolgáltatásokhoz. Olyan fiatal vállalkozó kollégáktól tanulhatnak, akik már elindították vállalkozásaikat, így információt kaphatnak arról, milyen zsákutcákat kell kikerülni, melyik utat érdemes járni. A gazdaságinformatikus képzés tematikájába például beépültek a cégalapítással kapcsolatos ismeretek is.

A tudás megszerzéséhez nem vezet királyi út, de az informatika egy olyan terület, amely hosszú távú, tehát biztos megélhetést kínál. „Érdeklődő fiatalokat várunk, akik minél többet szeretnének tudni. Nem félnek kérdezni. Akik nem elégednek meg azzal, amit mondunk nekik. Mindenhez kritikával viszonyulnak és megvan bennük a fiatalos lelkesedés. Ilyen hallgatókra van szükségünk!” – mondja Mihálydeák Tamás.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...