Aki nem nyitott a világra, az nincs felkészülve a fejlődésre sem. Nem tudja meg, hogy azért van jobb is annál, amit szemellenzősen jónak tart és áldoz rá rendesen. Az ilyen örökké pocsék kaját fog tolni az arcába a drága étteremben, holott tíz lépéssel odébb van egy príma kiskocsma.

Folyamatosan változik az informatikai szakma. Fontos, hogy nyitott szemmel járjunk, ellenkező esetben hamar a szakmán kívül ébredünk. A változás ugyanakkor kiszámíthatatlan, így ha nem vagyunk szemfülesek, könnyen leragadunk ajnározott piacelemzők poros prognózisainál.

Járjunk nemzetközi konferenciákra. Itt bőven zúdul az emberre információ, csak győzzük befogadni a különböző földrészek különböző megközelítéseit. Ilyenkor figyel be a dolgozónál, hogy kis hazánkban miért mennek másként a dolgok, s hogy érdemes többet tudni, mint kevesebbet. Nyugodtan tegyük fel magunknak a kérdést: miért történnek úgy dolgok, mi következik ebből, s mit tudunk hasznosítani a látottakból? Mit tudunk úgy megoldani, ahogy eddig még senki?

„Ugyanakkor fontos, hogy ne csak az informatikával kapcsolatos dolgokra, változásokra készítsük rá érzékszerveinket, hanem az it-vel határos területekre is, mint például a hr, a logisztika, az értékesítés. A határterületeken történnek ma az igazán nagy dolgok, és a területek egymásra hatása újszerű szemléletet, látásmódot indukál” – figyelmeztet Rónai Balázs, az Abesse Zrt. vezérigazgatója.

-

Egyetemi berkekben

Butaság lenne nem észrevenni, hogy az egyetemek tanszékein indított projektek király gyakorlási lehetőséget nyújtanak a valódi munkahelyekhez. Ahol általában olyan emberekkel kell együtt dolgozni, akiknek teljesen más a gondolkodásmódjuk, s a követelmények is hétről hétre változnak. Mindez szokatlan lehet annak, aki most került ki az egyetemről. Meg kell látni az olyan embereket, akik később segíthetnek bejutni álmaink munkahelyére – véli Varga Csaba, a BME hallgatója.

Ne ragadjunk le a szűkebb szakmánál. Rá kell zizzenni az azon kívüli olvasmányokra is. Ugyanis hiába zseni valaki, ha nem tudja eladni magát, akkor kevés az esélye annak, hogy viszi valamire.

A legtöbb informatikus azt mondja, csak programozni fog; pedig nem tudhatja, mi lesz évek múlva, s a megfelelő szaktudás mellett nem lesz hátrány

a jó kommunikációs képesség.

 

Megérzés

Hallgassunk a megérzésekre is. Cseh Péter ELTE-s doktorandusz szerint az életben egyáltalán nem az a fontos, amit az iskolában annak tartanak. És ha hallunk valami érdekeset az egyetemen, annak feltétlenül olvassunk utána.

Különösen nyitott szemmel kell járnia a világot annak, aki az egyetem mellett még saját cége útját is egyengeti – mutat rá Hézső Bence, a Szegedi Tudományegyetem mérnök-informatikus hallgatója. Az életben ugyanis a tapasztalat, a munka visz előre, s az üzlet érdekében nem egy dologra kell koncentrálni, hanem több dologra egyszerre. De aki nagyon sok információt fogad be nap mint nap, annak ki kell szűrnie azt, ami továbbsegítheti az életben.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...