Az Excel kezelése és a vakon gépelés készsége látszólag távol állnak egymástól, összeköti viszont őket a hatékonyságnövelés. Ez pedig fontos tényező az üzleti életben: jobb, ha mindenki idejekorán megjegyzi.

Ha valaki nem tud vakon, tíz ujjal gépelni, az bocsánatos bűn, bár így több időt kell eltöltenie például egy írásbeli jelentés elkészítésével. Ha viszont valaki nem tudja az Excelt kezelni, vagy az állásinterjún a vonatkozó teszten nem felel meg, az halálos bűn. Jobb, ha be sem teszi a lábát az üzleti világba. Vagy mégis?

 

Excel a cloudban

A vakon gépelés alap, bár nem minden inputfelület alkalmas rá. Ludányi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem programozó-joghallgatója szerint például egy virtuális billentyűzethez jól jönne egy lézeres billentyűzetkivetítő is.

Excel viszont csak akkor kell, ha a formátum kötelező. Bár ekkor is inkább kész táblázatot importál, erre nem használja a Microsoft táblázatkezelőjét. Ugyanakkor el tud képzelni Excel-képes szitut, de inkább felhőszámításban gondolkodik; ezért az Excel alaptulajdonságaival felszerelt Google Docs szimpatikusabb a számára. Így nem kell megtűrnie a behemót MS Excel rigolyáit, a cloud-beli Excel-funkcionalitás jóval feladatspecifikusabb lehet.

-

Menedzserként nem az Excel-tudás hiányát kérné számon. „Mivel programozókat fogok felvenni a jövőben, az Excel-tudás felmérése hülye kérdés lenne részemről. Ha szivatós kérdésként mégis felmerülne, akkor sem a tudásra lennék kíváncsi, hanem az érvelésre, hogy miért nem használja. A lényeg a problémamegoldáson van” – mondja.

 

Alternatívák

Ha valaki infós az egyetemen, a többiek úgy gondolják, legalább alapszinten tudja tolni az Excelt – veszi át a szót az ELTE egyik informatikus-vegyész doktorandusza. Ő viszont nem a hétköznapi dolgokat tanulta meg benne, hanem a nagy táblázatok kezelését és a kőkemény statisztikákat. Igaz, ez utóbbiakat azóta sem használta, mivel a grafikonok és a statisztikák gyártását külön célszoftverekkel csinálta. Az oktatók közül soha senkit nem érdekelt, hogy mivel írnak, csak pdf legyen a végeredmény.

Vizsgakérdés

Fontos-e az Excel az üzleti életben, vizsgáztatná-e a pályakezdőt belőle? A felvételben mennyire játszana szerepet az eredmény?

Bagó Dániel, Eurolex: „Fontos, de ha nem reménybeli riportmágusról van szó, akkor nem befolyásolná jelentősen a felvételt”

Bagó Péter, Pécsi Tudományegyetem: „Nagyon gyenge a friss diplomások Excel-tudása, és akármennyire is hangsúlyozzuk, hogy fontos, nem értik meg”

Gaál Tamás, Abadus: „Sokat könnyít az ember munkáján, ha jól bánik az Excellel. Szinte minden területen használják, így feltenném a kérdést, sőt talán még vizsgafeladatot is adnék, ha olyan jellegű lenne a munkakör, ahol jórészt Excellel kellene dolgozni”

Mayer Erika, ügyvéd: „Nem létfontosságú kérdés! Én nem is szeretem, és ritkán használom. De ha pénzügyi területen dolgoznék, nyilván másként lenne”

Nemes Dániel, Biztributor: „Az extra zseniknél nem létfontosságú, mindenki másnál igen. Friss diplomásnál alapvető, mindenképp tesztelném, és elég sokat számítana”

Rónai Balázs, Abesse: „Fontos, nem, semennyire”

Tóth-Haász Gabriella, itbusiness: „Harminc alatt nem tenném fel a kérdést, mert ők már úgyis belenőttek. Az erős tudást akkor kérném, ha a munkához konkrétan van szükség rá”

Ma az Excelt főleg arra használja, hogy egyszerű ábrákat gyorsan legyártson. A Google Docs ugyan gyakran gyorsabb, de nincs mindig net, meg azért nem tud annyit. Mégis a legfőbb érv a gdoc mellett a megoszthatóság. Legnagyobb hátránya a biztonság, igaz, az e-mailben egymásnak küldözgetett Excelek biztonsága sem jobb…

Vakon gépelni észrevétlenül tanult meg; a készség úgyis kialakul, ha az ember eleget ül a gép előtt. Az egyetemen sehol nem tanítják, de aki komolyan akar programozni vagy számítógéppel foglalkozni, azt nem veszik fel, ha nem püföli elég gyorsan a billentyűket. Túl sok erőfeszítés nem kell, tényleg ragad az emberre, például amikor egy féléves beadandót kell megírni 38 óra alatt.

 

Elfogadhatatlan

S most lássuk a vérprofi menedzsert! Vahl Tamás, az iPoint International nemzetközi értékesítésért felelős alelnöke még a közgazdasági szakközépiskolában tanult meg vakon gépelni. Szerinte ez a hatékonyságnövelő tudomány óriási
előnyt jelent. Sokat számít ugyanis, hogy az ember iszonyú gyorsan tudja csépelni a billentyűket, s bármit feleannyi idő alatt meg tud írni. Persze, mindezt hagyományos klaviatúrán; alelnökünknek az érintőképernyős, alapban ékezet nélküli virtuális billentyűzet már nem jön be, különösen hosszabb szövegek esetén kényelmetlen és lassít. Mindazonáltal ezt a készséget Vahl Tamás nem követelné meg a pályakezdő friss munkaerőtől, mindenki maga lássa be, mennyire akar segíteni magán egy fontos üzleti tényező, az idő megtakarításában.

Az Excel-használatot viszont kötelezővé tenné, és vizsgakövetelményként állítaná az állásra jelentkező frissdiplomások elé. Ugyanis nem megengedhető, hogy valaki ne tudjon összeállítani egy komplex táblázatot, megrajzolni egy grafikont s ezekben elemezni saját tevékenységét, eredményét árbevételben, profitabilitásban. Az pedig abszolút elfogadhatatlan, hogy mindezt valaki más csinálja meg helyettünk.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...