„A felsőoktatás után is szükséges a további tanulás, a specializálódás, hogy az ember megtanulja azt, ami a szakmája lesz.”

 

Safranka Mátyás
A Microsoft előbb ismerte el mérnöknek, mint a felsőoktatás. Safranka Mátyás bulizás helyett is a könyveket bújta, hogy később nagyot alkothasson. Számítása bevált.

Angliából hív, mert hétvégén Londonban tartózkodik. Éppen átutazóban van, Írországba tart, jelenlegi projektjének üzemeltetésre átadására. Előbb ismerte el a Microsoft mérnöknek (Microsoft Certified System Engineer), mint a felsőoktatás. Párhuzamosan két karra járt a főiskolán, és be is fejezte, így két diplomája van. Szerény, nem akar nagyképűnek látszani. Pedig önéletrajzát nézve másfél oldal csak a minősítéseiről szól, másik két oldal pedig azokról a projektjeiről, amelyekben részt vett, egy fél oldal pedig az általa tartott előadásait sorolja. Ambiciózus karrieristának vallja magát. A „Majd lesz valahogy” és a „Próbáljuk meg ezt is!” gondolkodás nem az ő világa. S még csak harminc.

 

Ütemterv szerint

2002-ben másodévesként jött arra rá, hogy a felsőoktatási intézményben tanultak csupán a szükséges alapokat biztosítják. Mindez azonban ahhoz kevés, hogy boldogulni tudjon a szakmában. „A felsőoktatás után is szükséges a további tanulás, a specializálódás, hogy az ember megtanulja azt, ami a szakmája lesz.”

Szerencsére a Neumann János Informatikai Karnak sok céggel volt kapcsolata. „Célom volt, hogy a Microsofthoz kerüljek.” Saját ütemtervet készített és nekifogott a Microsoft Certified minősítéseket megszerezni. Mindezt a tanulmányai mellett csinálta: S bár bulizás helyett is a könyveket bújta, tudta, hogy megéri. Az ösztöndíjából vásárolt körülbelül 60 ezer forintos MS Certified System felkészítő könyvcsomagban talált egy lapot. Ezen a Gratulálok, hatalmas lépést tettél a jövőd felé! feliratot olvasta. Értelmének most érzi az igazságát.

 

„Változtass a világon, vagy menj haza!”

Csak 2004-ben 2-3 hónappal a diploma megszerzése előtt nyílt lehetősége arra, hogy a Microsoftnál külsősként dolgozhasson. Bár már korábban is kapcsolatban ált a multival mint diáktanácsadó. Olyan cégnél szeretett volna dolgozni, amely nagy volumenű dolgokat csinál. Mint tanácsadó, rendszermérnök az idejének 80-90 százalékában a Microsoft nagyvállalati ügyfeleinél mozog. Így lehetősége nyílik más cégeket is megismerni itthon és külföldön egyaránt.

Safranka Mátyás

 • 2000–2003
  Budapesti Műszaki Főiskola, Budapest Neumann János Informatikai Kar, műszaki informatikus oklevél, kiváló minősítés

 • 2000–2004
  Budapesti Műszaki Főiskola, Budapest Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, mérnök tanár oklevél, kiváló minősítés

 

Microsoft Magyarország Kft.

 • 2011– architect

 • 2007–2011 vezető konzulens

 • 2005–2007 konzulens

 • 2004–2005 alvállalkozó

 • 2003–2004 Microsoft diáktanácsadó a Budapesti Műszaki Főiskolán

A Microsoft-tanácsadók feladata, hogy segítsék a nagyvállalati ügyfeleket a Microsoft-termékek bevezetésében. Ez azt jelenti, hogy úgy 4-6 hónapra beveszi magát egy-egy nagyvállalati környezetbe. Megismeri a technikai környezetet és szakmai, üzleti ismeretei révén közvetít a technikai terület és az üzlet között, és segíti az it-t a céljai elérésében. Az utóbbi egy évben kezdett külföldön is dolgozni, mert mint mondja, még megteheti, hogy pörögjön.

 

Saját sikerrecept

Legyen célkitűzés: hová szeretnék eljutni, mit szeretnék elérni.

Reálisan megvizsgálni, hol vagyok most (milyen képességeim vannak, milyen eszközök állnak a rendelkezésemre).

Kitartó cselekvés, nem szabad megállni.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...