Manapság egyáltalán nem számít cikinek, ha valaki kézen-közön megszerzett szoftvert futtat a számítógépén. Azért nem árt tudni, hogy vannak más ingyenes, mégis legálisan igénybe vehető alternatívák.

Tegye fel a kezét, akinek csak jogtiszta szoftver van a gépén! Na jó, az iPad nem ér. Az a néhány megszállott sem, aki kizárólag a Linuxra esküszik. De az a hallgató már tényleg csodaszámba megy, akinek a windowsos pécéjén egyáltalán nincs olyan szoftver, amire egy BSA-ügynök ne dörzsölné kéjesen a kezét.

-

Pedig az egyetemi diákság még egészen kivételezett helyzetben van: több gyártó, forgalmazó is keresi a hallgatók kegyét, hogy ingyenes szoftverrel lássa el őket. Az Electronic Arts még sajnos nincs köztük, így sem a Need for Speed, sem a Battlefield 3 nem szerepel a kínálatban. Alapvető alkalmazásokhoz, elsősorban az irodai programcsomagokhoz már jó eséllyel hozzá lehet jutni.

 

Office: nem alanyi jogon

Így van ez akkor is, ha az idei tanévtől jócskán átalakult a diákok számára ingyenesen hozzáférhető szoftverek köre és az elosztás módja. A felsőoktatásban tanulók szoftverellátása tíz éven keresztül a Microsoft kizárólagos privilégiuma volt. Az első Orbán-kormány még 2001-ben kötötte meg azt a szerződést, amely minden nappali tagozatos diáknak ingyenesen elérhetővé tette a Windows upgrade jogát és az Office programcsomag aktuális változatát.

A második Orbán-kormány aztán jócskán megvágta, amit még az első hozott tető alá. Jócskán elhúzódó tárgyalások után (a szerződés aláírása március helyett júniusra csúszott) a két fél abban állapodott meg, hogy az új szerződés már csak 50 ezer diákra, valamint az Office 2010 Professional használati jogára terjed ki. Ezzel a programnak ez az eleme a korábbinak mintegy ötödére zsugorodott, a tavaly decemberben közzétett minisztériumi gyorsstatisztika szerint a 2010/11-es tanévben 241 ezer hallgató vett részt nappali képzésben.

A kormány döntésének értelmében az 50 ezer licenc többségét a szociális támogatásban részesülő diákok kapják meg. A kedvezményezettek körét a HÖOK javaslatára bővítették ki a kiváló tanulmányi teljesítményt felmutatni tudó (köztársasági ösztöndíjas, tdk-n részt vevő) diákkal és a doktoranduszokkal, tudtuk meg Domján Zsolttól, a HÖOK elnökségi tagjától. A jogosultakat a HÖOK fogja e-mailben megkeresni (nem kell külön igényelniük), és a hallgatói önkormányzattól kapott azonosítóval tudják majd letölteni a szoftvert, várhatóan október 15-étől.

A Microsoft és a kormányzat által kötött szerződés – a licencek érvényessége – mindig egy évre szól. A szerződéskötés elhúzódása miatt a mostani időszak már 2012. március 1-jén lejár. A szoftver viszont nem deaktiválódik automatikusan, és a Microsoft sem fogja (mert nem is tudja) ellenőrizni, hogy valaki a jogosultsági időn túl is használja-e – mondja Lerch Attila, a Microsoft oktatási programokért felelős vezetője.

 

Korlátos, de bővíthető

Az idei év másik nagy változása, hogy többféle nyílt forráskódú szoftver is megjelent a kínálatban. A 2009 óta élő HuEdu program mögött a Novell, az idén induló OpenEdu mögött pedig az ULX áll. Előbbi a Suse Linux, utóbbi többek között a Red Hat különféle termékeivel (Suse Linux Enterprise Desktop 10 és 11, LibreOffice; illetve Red Hat Enterprise Linux Desktop és LibreOffice).

Mindkét program sajátossága, hogy csak a regisztrált oktatási intézmények hallgatói részesülhetnek a szoftverekben. A kezdeményező vállalkozások célja elsősorban nem a diákok ellátása pécés szoftverekkel (operációs rendszerekkel és irodai programcsomagokkal). Inkább az intézményekben akarják megvetni a lábukat, formálva mind a hallgatók, mind az intézményi vezetők szemléletét, ráébresztve őket, hogy a Windowson túl is van élet. Éppen emiatt a fent említett programok mellett számos szerverszoftver is az intézmények rendelkezésére áll.

Informatikusok előnyben

Kevesen tudják, de a Microsoft DreamSpark program keretében minden aktív felsőoktatási hallgató jogosult oktatási célra letölteni és használni számos Microsoft szerverterméket és fejlesztőeszközt. Az igénybe vehető szoftverek között van a Windows Server, az MS SQL Server, a VisualStudio, a Windows Phone vagy éppen a Kinect SDK. Az azonosítás még a Microsoft szerint is meglehetősen nehézkes; a különféle opciók a http://devportal.hu/akademia/Ingyenszoftver címen találhatók meg.

Egy másik lehetőség – amihez viszont már az intézmény együttműködése is szükséges – a Microsoft Developer Network – Academic Alliance. Az MSDNAA előfizetés a mérnököket és/vagy informatikusokat képző intézmények, karok, tanszékek számára elérhető. Évi mintegy 500 dollárért az intézmény, a dolgozók és a hallgatók gépein is hozzáférhetővé tesz számtalan szoftvert. Ebben a formában kapható meg a Windows, a Windows Server, az SQL Server, a SharePoint és az Exchange Server, a Forefront vagy a Visual Studio. Magyarországon jelenleg 18 főiskola és egyetem megfelelő tanszékeinek hallgatói vehetik ezt igénybe; a pontos lista és a jelentkezés módja szintén a fenti címen érhető el.

Mindkét programban adott mennyiséget finanszíroz az állam (az OpenEdu esetén például 75 ezret), de a cégektől kapott tájékoztatás szerint a keretek bővíthetők és bővíteni is fogják őket. Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egyelőre három felsőoktatási intézménnyel folynak előrehaladott tárgyalások, amelyek együttesen több tízezer hallgatót jelentenek. A Novell kicsit szűkszavúbb volt, érdeklődésünkre annyit árultak el, hogy „az eredeti terveknél lényegesen nagyobb volt az érdeklődés”.

 

Ingyenes, pluszokkal

No de minek várni az iskola regisztrációjára, a szoftvereket én is letölthetem, hiszen nyílt forráskódúak? – kérdezheti bárki, és igaza is lenne. Ezzel együtt érdemes lehet megfontolni a programban való részvételt.

Egyrészt, a szoftverek sem feltétlenül a szokványos megoldások: a HuEdu-n keresztül például a LibreOffice Novell Edition érhető el, ami a LibreOffice projekt webhelyéről letölthető változathoz képest számos hasznos kiegészítőt, valamint – a jobb kompatibilitás érdekében – fizetős Agfa Monotype fontokat is tartalmaz, hangsúlyozza Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. Szentiványi Gábor ehhez még hozzáteszi, hogy olyan kiegészítő, integrált komponenseket (például csoportmunka, projektkezelés, e-learning) adnak a termékekhez, amelyek révén a Linux mellett döntő diákok ugyanolyan könnyen használhatják az egyetemi informatikai szolgáltatásokat, mint a Windows mellett maradó társaik. (Ezért is van jelentősége annak, hogy a diákok mellett az intézmény is használja a Linuxot.)

Egy másik előny a technikai támogatás. A Microsoft ilyet nem kínál (bár talán az Office-hoz nincs is akkora szükség rá); vele szemben mind az ULX, mind a Novell ad technikai támogatási szolgáltatásokat a szoftverekhez, az ULX esetében pedig helyszíni implementációra is lehetőség nyílik. Nyílt forráskódú szoftverekről lévén szó, az illegális használat lehetősége sem merül fel. A hallgatói jogviszony megszűnése után csak a támogatás vész el, a programok használati joga nem.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...