„Nem szerettem volna valahol egy évig főzni a kávét, aztán arra várni, hogy el tudjak kezdeni emelkedni a ranglétrán. Inkább egy kisebb cégnél akartam kamatoztatni az ötleteimet.”

 

Sziebig Péter
Vagy idejekorán elkezdesz kapcsolatokat, s egyúttal a karrieredet építeni, vagy később, a diplomáddal a kezedben majd nézhetsz, mint borjú az új kapura.

Senki ne mondja, hogy nem szóltak neki időben: Pierre Bourdeau már a 80-as években megmondta a frankót; azaz ha az ember boldogulni akar, akkor társadalmi, gazdasági és kulturális tőkéjét nem árt a lehető legnagyobbra bővítenie. Nem feltétlenül kell lineárisan gondolkodni, hogy akkor először suli, aztán buli, majd jöhet a nagybetűs élet. Minden jel arra utal ugyanis, hogy igen kifizetődő, ha már – illetve még – a tojáshéjjal a fenekünkön nagyot merünk álmodni, s ráadásul szorult belénk annyi gógyi és mersz, hogy azt meg is valósítsuk. Igaz, nagyítóval kell keresni az ilyen „lázadó” típusokat, holott a jelek szerint azzal, hogy kilógtak a sorból, mégis bejönni látszik nekik az élet. Ilyen „korán érő” típus  is, aki mire kezébe kapta a diplomáját, már évek óta aktív vállalkozó volt.

 

Árral szemben

Sokkal nehezebb volt eldöntenie azt, hogy teret engedve álmainak, a programozás világában kötelezze el magát, vagy közgazdasági tanulmányokat végezzen. Nem bánta meg, hogy végül vezetés és szervezés szakirányon diplomázott, hiszen úgy volt vele, hogy a programozás csínját-bínját talán majd saját erőből is sikerül bebifláznia.

Sziebig Péter
  • 1999–2005
    Budapesti Corvinus Egyetem, vezetés-szervezés szakirány

  • 2010– Netrisk.hu – értékesítési és marketingigazgató

  • 2007–2010 Klikkmánia – tulajdonos-ügyvezető

  • 2005–2009 NetPincér.hu – üzletfejlesztési igazgató

  • 2000–2004 eVolution Media Kft. – ügyvezető

Azt sem sajnálja, hogy nem a járt utat követte, s nem állt be a „sztenderd” alkalmazottakra vadászó multik sorába. „Nem szerettem volna valahol egy évig főzni a kávét, aztán arra várni, hogy el tudjak kezdeni emelkedni a ranglétrán. Inkább egy kisebb cégnél akartam kamatoztatni az ötleteimet” – magyarázta Péter, aki ily módon, s az egyetemen szerzett vállalkozói empíriáit kamatoztatva gyorsan egy hazai internetes cég külföldi terjeszkedésért felelős country manageri pozíciójában találta magát. „Sok álmatlan éjszaka volt vele, de megérte a kevésbé kitaposott ösvényt választani” – tette hozzá.

 

Megelőzte a korát

Nem kevés kurázsi kell ahhoz, hogy valaki már huszonévesen könyvírásra adja a fejét, mindenesetre Péternek a sok pörgés mellett valahogy erre is maradt ideje, s „Kiszervezés” címmel – ahogy ő mondaná – tulajdonképpen papírborítás került az outsourcing területen lavírozó diplomamunkájára. Mindez persze nem volt elég. „Eljárás interaktív hirdetés kiszolgálására” címmel bejegyeztetett egy szabadalmat is. Ennek sikere csupán egy apróságon múlott: az ötlet évekkel megelőzte korát, s az e-kereskedelemben kétkedőket nem tudta meggyőzni. „Mostanában olvastam, hogy Amerikában több millió dollárt vontak be kockázati tőkéből ilyen ötletek megvalósítására. Ma már biztos, hogyha belefognék valami hasonló projektbe, az legalább régiós szinten működne” – mondta. Péter a keresőmarketinges évek után újabban egy biztosítási portálnál dolgozik. Habár éles váltásnak tűnik, mint mondta, ez egyfajta evolúció, hiszen most is azt csinálhatja, amit igazán szeret.

 

Saját sikerrecept

Csináld, amit szeretsz, s akkor nem nézed, hogy hány éjszakát töltöttél el munkával.

Merj kockáztatni, s ne rejtsd véka alá ötleteidet.

Bátran járd a saját utad, még ha ki is lógsz a sorból.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...