Az átlagfizetés háromszorosát is megkereshetik a mikroelektronikai iparban dolgozó profi mérnökök, még sincsenek elegen. Sürgős utánpótlásra van szükség!

A beágyazott szoftverek specialitása és fontossága miatt az ezen a területen dolgozó mérnökök fizetése akár bruttó 700 ezer (!) forint is lehet. Márpedig a digitális világban minden kütyüben van szoftver: a közlekedésben, az autók következő generációs kormányrendszereiben, a műholdakban, a mosógépben, a tévékben, a videókban és persze az okostelefonokban is. (Beágyazott szoftvernek a készülékek belső, a felhasználó által nem változtatható programját, a firmware-ét nevezzük. – a szerk.)

„Az ipari igények meghaladják a jól képzett végzett mérnökök számát. Emiatt a munkaadók kénytelenek átlagon felül megfizetni a jó szakembereiket” – panaszkodik a hét beágyazott rendszermérnököt is foglalkoztató Silicon Laboratories Hungary Kft. fejlesztési igazgatója, Mernyei Ferenc.

Egy senior mérnök keres általában ekkora összeget, legalább 5 évnyi projektmenedzselésben és gyártásban szerzett tapasztalattal. A speciális terület díjazása természetesen cégfüggő is, de ha valaki valóban nagyon jó és még olyan ötlete is van, amelyre külön üzletágat lehet felépíteni (lásd korábbi írásunkat: Szamárlétra), akkor valóban elérhető az álomösszeg.

 

-
 

 

A világ legkapósabb szakmája

Nyelvtudás, mérnöki végzettség, széles és mély programozási és hardverismeretek – „csak” ennyi a feltétel. Akinél mindez megvan, az a világ legkapósabb szakmájával rendelkezik!

„Nem népszerű a terület a programozók körében. Ugyanis egyszerre kell érteni a hardverhez és a programozáshoz. A Java, C++ és egyéb magas szintű nyelvek mellett sokszor a C nyelvet is uralni kell, s nem árt tisztában lenni a szoftverfejlesztési módszertanokkal, magas szintű modellezési módszerekkel sem. Ha valakinek van hardveres affinitása és egyébként szeret programozni akár assemblyben is, akkor belőle valószínűleg jó beágyazott szoftveres mérnök lehet, és sok pénzt tud keresni!” – erősíti meg Poppe András, a Mentor Graphics termékmarketing menedzsere, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának docense. Ha valaki informatikus, de ért a hardverhez, tudja például, hogy a különböző perifériák, kommunikációs buszok hogyan működnek, fizikailag hogyan néznek ki, tisztában van a digitális technika fogalmaival és a fejlett szoftvertechnológiákkal is, akkor jó beágyazott szoftveres lehet belőle. Nem árt megbarátkozni a villamosmérnöki szemlélettel, s azzal, hogy korlátos erőforrásokra kell fejleszteni – gondoljunk például a mobileszközök energiaellátására.

 

Chip a kávéscsészékben

Ferencz Krisztián (29) fejlesztőmérnök lapzártakor már utazik is Berlinbe. A BME villamosmérnöki karán végzett, moduláramkörök szakirányon. Mint mondja, a beágyazott rendszerek területe hasonlít szakirányához, némi önképzéssel, utánaolvasással könnyű volt az új problémák leküzdése.

Első munkahelyét az interneten találta. Ajánlással került az Evopro mérnökirodához. A külföldi normák szerinti átlagos fizetése itthon csúcsfizetésnek számíthat. „Azoknak, akik jól keresnek, még mindig van lehetőségük továbblépni. Személyiségüktől függően lehetnek például projektvezetők, szakértők vagy akár kiemelt szakértők is, és külföldön is szerezhetnek szakmai elismerést.”

„Akár azonnal tudnánk alkalmazni 70-80 (!) beágyazott szoftveres mérnököt. De nincsenek ennyien a piacon. Belőlük lesz a legnagyobb hiány a jövőben is. Pedig lassan jeladó chipek kerülnek a kávéscsészékbe is! Sajnos, kénytelenek vagyunk mi kinevelni az utánpótlást, de nem így kellene lennie!” – mondja Winkler Tamás, az ipari informatikai és automatizálási mérnöki szolgáltatásokat nyújtó Evopro Kft. kereskedelmi igazgatója.


 

 

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...