Kovács Benedek az Ericsson Magyarország innovációs menedzsere, 1200 mérnök és kutató ötleteit és kezdeményezéseit ösztönzi és pártfogolja. Kölyökképű, s csupán pár nappal múlt harminc.

-
Kovács Benedek
Egész eddigi életében zenélt és népitáncolt, amire anyukája is biztatta. Három hangszerről van papírja: klasszikus zongorából, nagybőgőből és basszusgitárból. Három nyelven beszél, franciául, spanyolul és angolul – ezt vállalja tárgyalóképesnek. Lelkében ötvözi Bachot a rockkal. Most a Jerry Lee’s Rock’n’Roll Service-szel zúz, a névadóhoz híven vehemensen felgyújtja a zongorát.

Zenemániája azonban soha nem vette el a fókuszt a tanulásról és a kutató-fejlesztői munkáról. A Szent István Gimnázium speciális matematika tagozata (!) után a BME-n szerzett mérnök-informatikus oklevelet, és a Matematika és Számítástudományok Doktori Iskolára nyújtotta be PhD-értekezését.

Kovács Benedek az Ericsson Magyarország innovációs menedzsere, 1200 mérnök és kutató ötleteit és kezdeményezéseit ösztönzi és pártfogolja. Kölyökképű, s csupán pár nappal múlt harminc.

 

Matematika és zene karöltve

Sokan mondják, hogy a tanulást sok tekintetben segíti a zenei gondolkodásmód, a művészet és a kreativitás. Igaz vagy nem, de kevés tanulással, jó helyezéseket ért el matematikaversenyeken, imádja a matekot. Doktoriját dinamikai rendszerek paraméterbecsléséből írja (ugye, mindenki tudja, mi ez?), motivációját az életszerű problémák tudományosan tiszta, matematikai megoldásaiból meríti.

Mérnök azért lett, mert a BME híres volt a legjobb tanárairól, és ő a legjobbaktól szeretett volna tanulni. Utolsó éves volt az egyetemen, amikor a barátai az Ericssonhoz mentek dolgozni. Hívták őt is.

Mielőtt az innováció guruja lett, gyakornokként kitapasztalta a szoftvertesztelői életformát, majd kutató és rendszertervező mérnökként dolgozott. Az Ericsson high-tech világa támogatja, sőt folyamatosan igényelte az új megoldásokat és új ötleteket, az pedig mindig volt neki. Mágnesként vonzotta az innovációs terület. Ötvözi az egzakt és világos matematikai gondolkodásmódot a zenei világ szervező, praktikus megoldásokat igénylő mindsetjével. A színpadi rutin egyedi attitűddel ruházta fel, melyeknek hasznát veszi a management előadások során, ha ki kell állnia akár több ezer, külföldi és magyar kutató-fejlesztő mérnöktársa elé.

 

 Kovács Benedek

2006– BME, Matematika és Számítástudományok Doktori Iskola. Doktori téma: Dinamikai rendszerek paraméterbecslése

2000–2006 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, műszaki informatika szak, mérnök-informatikus

2000–2003 Vasutas Zeneiskola és Musical Stúdió – basszusgitár

1996–2000 XVI. kerületi zeneiskola – klasszikus zongora

1994–1996 Szent István Király, Zuglói zeneiskola – nagybőgő

 

Ericsson Magyarország Kft.

2011– Innovation Manager

2009–2010 System Engineer

2007–2009 Research Engineer

2005–2007 Software Tester

Jampi cipős üzletember

Furcsa, piros-fehér, jampi cipőben jár, inkább laza arcnak, mint komoly vezetőnek tűnik. „Nem kell, hogy komolyan vegyenek, az a fontos, hogy az emberek magukat vegyék komolyan!”

Előfordult, hogy 1 órát aludt egy húzós koncert után és vicces állapotban érkezett az innovációs tervekről tartott előadására, amelyre az összes felső- és középvezető hivatalos volt. „Mint én, fiatalon” – mondták neki, az egyébként sikeres megbeszélés után.

„Néha nehéz. Topon kell lenni itt is, ott is. Viszont, ha az ember nyitottan és őszintén dolgozik a többiekkel, akkor nagyon sok segítséget kap. Bevonok másokat, együtt találunk ki mindent. Így megoszlik a teher és a siker is!”

 

Saját sikerrecept

– nyitottság az emberekre és a feladatokra

– motiváció és tenni akarás

– szelídség, szerénység és alázat az élet minden területén

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...