A jó ötlet csak az első lépés egy sikeres mobilalkalmazáshoz – legalább annyira fontos megtalálni a célközönséget. S ha elértük, ne hagyjuk magára, folyamatosan frissítsük az alkalmazást!

Egy jó kis appnak természetesen örül az ember, de a nagy örömködés közepette nem jut eszébe, mennyi szempontot kell figyelembe venni fejlesztés közben. Mi segítünk abban, hogy észben tarthatók legyenek.

 

1. Találj egy problémát, és oldd meg jobban, mint az előtted próbálkozók! Persze, közben ne felejtsd el, hogy minden lépést meg kell tervezni. Tegyél fel magadnak olyan kérdéseket, mint: miért fogják letölteni az alkalmazást? Mitől jobb ez, mint más applikáció? Figyelem: egy sikeres alkalmazásra száz bukott és elfelejtett próbálkozás jut!

2. Legyen az alkalmazás könnyen használható, magától értetődő! Törekedj a legegyszerűbb megoldásra, de ne találd fel újra a kereket! Nem kell bonyolítani a navigációt, itt jóval kisebb felület áll rendelkezésedre.

3. Tartsd szem előtt a kijelző méretét! Egy-egy gomb mérete és pozíciója alapjaiban határozza meg az applikáció használhatóságát. Nem lehet mindent egy képernyőn megjeleníteni, hamar túlzsúfolt és használhatatlan lesz a felület.

4. Vedd figyelembe az alkalmazás méretét, nem lehet nagy tárhelyekben gondolkodni. Már 4 megabájt is kiverheti a biztosítékot a felhasználóknál. Próbálj meg tehát a felhasználó fejével gondolkozni, és végigpróbálni az összes használati szcenáriót!

5. Használd ki a telefon okosságait! Helymeghatározás, hd minőségű fotó vagy videó, stb. Ezekkel teljesebb szolgáltatást lehet nyújtani a felhasználóknak. Ugyanakkor viszont feleslegesen ne használd az erőforrásokat!

 

-
 

 

6. Figyelj oda az Androidnál! Rengeteg különböző típusú és teljesítményű telefonon fut mint operációs rendszer, ezért az app tervezésekor ügyeljünk, hogy ami fut egy csúcskategóriás készüléken, az nem biztos, hogy fut egy közepesen.

7. Legyen szép az alkalmazás kinézete, plusz hasznos és szórakoztató! De közben azért kövesd a megadott irányelveket is! Az okostelefonokat felhasználóik állandóan maguknál tartják. A legjobb alkalmazások hétköznapi igényeket szolgálnak ki, illetve szórakoztatnak.

8. Legyünk közösségiek! Integrálni kell az alkalmazást közösségi szolgáltatásokkal, ez gyakran generál újabb felhasználókat. A közösségi oldalak egyben újabb értékesítési csatornát jelentenek.

9. Tesztelj valós eszközön, olyan személlyel, aki még nem is látta az alkalmazásod! Nemcsak fejlesztői tesztet érdemes komolyan venni, néhány laikust is vonj be, hiszen hiába működik a funkció, ha a fogyasztó nem érti, hogy kell használni.

10. Kommunikálj a felhasználókkal! Legyen egy csatorna, ahol a felhasználók visszajelzéseket tudnak küldeni és válaszolj mindre. Érdemes az app publikálása után is figyelni a felhasználók kommentjeit, hasznos tippeket kaphatunk ahhoz, hogyan jobbíthatjuk az alkalmazást.

 

Végül két segítőnk, Cziva Gergely, a BME hallgatója és Mocsai Norbert, a Trendency ügyvezetője ad egy fontos üzleti tanácsot: inkább adjunk ki valamit hamar, kevesebb funkcióval, de jelenjünk meg időben a piacon. A visszajelzések alapján mindig tovább lehet fejleszteni az alkalmazást.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...