Ha kevés a pénz, olcsón kell élni, a spórolásról szó sem lehet. Végül úgy sem az számít, hogy mit ettél, a lényeg, hogy jól szórakozz.

Érdekes módon az alapvető létszükségletek azok, amelyek, bár nap mint nap kielégítésért kiáltanak, mégis ezeket lehet a legolcsóbban kielégíteni. A rutinos kolisok azt mondják, nem szabad hagyni, hogy az igények magasba szökjenek, meg kell elégedni a lehetőségekkel, amelyek adott esetben pár száz forintra is szűkülhetnek. Ha ez előfordul – márpedig átlagos anyagi lehetőségekkel rendelkező magyar diákoknál gyakran –, akkor meg kell elégedni napi egy kiló kenyérrel is.

Pataki Péter, az ELTE alkalmazott matematikusaként kilenc évet töltött kollégiumban, és elmondása szerint a nehezebb időkben csodálatos gasztronómiai élményt jelentett neki és társainak, ha a napi vekni kenyér mellé még egy kis ketchup is jutott. Főleg, ha már kezdett száradni a pékáru. Ha a társaság egyik tagja előállt egy bödön zsírral és egy fej hagymával, az meg már maga volt a non plusz ultra.

 

-
 

 

A fiatal matematikus – már egy vezető, hazai, informatikai kutató-fejlesztő cégnél dolgozik – elmondta, hogy a kollégiumban nem létezik olyan szó, hogy irigység. A hasonló helyzetben lévő fiatalok mindenüket megosztják egymással, még a lazább arcok sem sajátítanak ki javakat. Ha például minden kötél szakad, és sehogy sem sikerül összetarhálni pár száz forintot egy kenyérre, akkor mindenki tud azért villantani valamit a tarsolyából. Például az egyik srác hazamegy vidékre és a mamájától kapott tanyasi csirkével – persze már levágva – és jól megtermett tojásokkal tér vissza barátai nagy örömére, akikkel közösen fejedelmi lakomát csap. Persze, mondhatnánk, ez egészségtelen életmód, de legalább a túlsúly problémája nem áll fenn, és ez nem pusztán elmélkedés, hanem a véres valóság.

A kollégiumban nagy értéknek, sőt státusznak számít egy apró hűtőszekrény személyes birtoklása, amelyhez megfelelő mennyiségű babkonzervért cserébe is hozzá lehet jutni a bentlakásos társadalom velejárójaként fennálló cserekereskedelemben. De a csere nem minden esetben arányos: a kolisok rájárnak egymás ételeire, amelyeket a közös hűtőkben tárolnak.

A tisztálkodási szerek és a ruházkodás sem annyira égető költségtétel egy vékonyabb pénztárcával rendelkező tanuló esetében, egy 200 forintos tusfürdő akár egy hónapig is elég lehet – ha az ember nem viszi túlzásba a tisztálkodást. A ruhadarabokat lyukasan is lehet hordani, a cipőhöz elegendő egy félig vékony talpbetét és máris hordható.

Ha hinni lehet a kollégiumban majdnem egy évtizedet lehúzó matematikusnak, akkor elmondható, hogy száraz kenyér ide, lyukas cipő oda, sörre mindig jut pénz. „Egyetemistaként nem szívesen maradtunk ki a bulikból, ha volt ezer forintom, akkor tudtam, hogy akár öt sört is vehetek” – mondta az itbridge-nek Pataki Péter, hozzátéve, hogy az egyetem alatti szűkölködést poénnak kell felfogni, amely az élet későbbi szakaszaiban kellemes emlékként kacsint vissza.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...