A startup divízió vezetője a Kitchen Budapestnél. Hívták már TEDxYouth előadónak. Többek között az ő nevéhez kapcsolódik a BKV-sztrájk idején népszerűvé vált „BKV-pótló” projekt is.

-
Bogár Bence
Bogár Bence azon dolgozik, hogy mások álmai megvalósuljanak. Tisztára kölyök még, pedig nem sokkal múlt harminc. Mégis felnőttes határozottsággal nyilatkozik az újságíróknak, és belső nyugalommal ad elő nagy plénum előtt. Nincsenek előre bekészített mondatai. Szereti a szabályokat, mert keretet adnak, amit megpróbál átlépni. Az ötletbe vetett hit, a csapatmunka, a szaktudás és ezek kapcsolatait, azaz a sikeres startup vállalkozások receptjét kutatja. Keresi a választ, miként lehet a munka játék, és hogyan lehet az álmokat megvalósítani. Hisz abban, hogy apró lépésekkel meg lehet változtatni a világot.

 

Egyetemen kívül tágasabb

Formatervezőként felvételizett a műszaki egyetemre. Vágya volt, hogy a Mercedesnél dolgozhasson biztonságtechnikai szakértőként. Arra jött rá, hogy nem illeszkedik a hétköznapi és magyar értelemben vett felsőoktatásba. Nála nem működik az a módszertan, miszerint „ne hibázz, mert megbuksz!” Akkor még nem tudta, hogy van egy másik módszertan is: „hibázz, mert különben megbuksz!” Három év után otthagyta a műszaki egyetemet, hogy formatervezőként dolgozzon.

2006-ban alapította a BYB Stúdiót. Profilja a formatervezés és jövőkutatás volt. Az 50 legtehetségesebb formatervezők egyike lett. Mobiltelefon-koncepciókat dolgozott ki. Az egyik projektje 100 milliós(!) találatot ért el a Google-ban.

A formatervezés valójában magányos munka, eléggé elszigetelődött. Egy barátjával 2009-ben coworking irodát indítottak, ahová a hasonló magányosan tevékenykedő kreatív szakemberek kezdtek el járni. Akik először csak egymás mellett dolgoztak, majd elkezdtek beszélgetni, és közös projekteket hoztak létre. Másfél év múlva kiszállt a közösségi irodából és ismét tervezéssel foglalatoskodott.

 

Bogár Bence

2011: startup divízióvezető, Kitchen Budapest

2010: társalapító, MobilPiknik & SocialPiknik

2009–2010: társalapító, Colabs

2006–2009: grafikus, designer, EGY Stúdió

A dolgok sosem elég jók úgy, ahogy vannak!

Örökös harca, hogy nyugodt szívvel tudja le aznapi munkáját, éjszaka is felkel jegyzetelni. Nincs tévéje, nem olvas magyar híreket. Így tud a felszínen maradni. A Fordulópont, a Megvalósítás és a Holtponton című könyveket olvassa. Nyaralását is valamelyik hasznos konferenciához köti.

Igénye van a változatos kihívásokra. 2011 tavaszán kereste meg a Magyar Telekom innovációs laborja, a Kitchen Budapest (KIBU). A laborban mérnökök, művészek, designerek a kutatás-fejlesztés és az oktatás területén alkothatnak és tanulhatják a csapatmunkát. Felkérték, hogy a KIBU-ban valósítson meg egy startup programot. Stratégia, technológia, design és kommunikáció területén. Stratégaként 26 héten keresztül segíti a startup cégeket, hogyan valósítsák meg álmaikat. Elsősorban azokat a fiatalokat mentorálják, akik az egyetem alatt úgy érzik, hogy vállalkozóként válhatnak sikeresebbé. A félelmüket konvertálják át kíváncsisággá.

Most a helyén érzi magát, olyan lehetőséget kapott, amelynél változatosabbat el sem tudna képzelni. A program fejlesztése mellett több mint 50 projekt találta eddig meg. A legnagyobb kihívás, hogy produktív maradjon és gyorsan tudjon váltani a két énje között, akár naponta többször is.

 

Saját sikerrecept

– Ha elégedettek lennénk, a fejlődés megállna, ezért muszáj örökre elégedetlennek lennünk.

– Romboljuk le a tökéletes fogalmát, és tegyük elérhetővé a lehetetlent.

– Higgyünk az ötletünkben, és lépjünk ki a komfortzónánkból.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...