Az innováció a gazdaság motorja – állítják. Az egyetemek laborjaiban pedig mindig történik valami előremutató fejlesztés. Montázst készítettünk egyetemisták innovációból.

Nem henyél az infrastruktúra a BME laborjaiban. A CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság laborhoz kapcsolódnak a számítógépes vírusok, kriptográfia, hálózatbiztonság és etikus hekkelés. „Számos EU-s projekten dolgoztunk, például olyan jövőbe mutató megoldások biztonsági problémáin, mint a beágyazott rendszerek területén a szenzorhálózatok [UbiSecSens projekt], rfid-rendszerek és gépjárművek közötti kommunikáció [SeVeCom projekt]” – sorolja Buttyán Levente, a BME Híradástechnikai Tanszék docense és tanszékvezető-helyettese. A WSAN4CIP projektben kritikus infrastruktúrák felügyeletére fejlesztenek biztonságos szenzorhálózatokat. Ilyen feladat például a földrajzi kiterjedtség miatt nehezen vizsgálható ivóvíz-rendszer vagy magasfeszültségű távvezetékek monitorozása. A projektekbe jelenleg 10-12 hallgatót vontak be implementációs, tesztelési feladatokra.

Bencsáth Boldizsár adjunktus kutatási területe a célzott támadások, rosszindulatú programok elleni védelem. „Mi fedeztük fel és analizáltuk először a Duqu vírust.” (Lásd a keretet.) „Készítettünk egy Duqu-detektáló szoftvert, amelyet már 30 ezren le is töltöttek az oldalunkról. A célzott támadások detektálásában és a védekezésben próbálunk új eredményeket elérni.”

 

-
 

 

Félegyházi Márk adjunktus kutatási területe az Economics of Security, amely a kockázatmenedzsment szempontjából közelíti meg a biztonságot. „Minket most az informatikai biztosítás érdekel, például adatvesztés esetén.

A projektekbe bekapcsolódhatnak a hallgatók is. Projekttapasztalatot lehet szerezni, de diplomamunkához, doktorihoz is segítség a labormunka. Vannak, akik ennél többre vágynak és nemzetközi piacra törnek, céget alapítanak. A CrySyS laborban született a Tresorium nevű új generációs cloud computing projekt biztonsági megoldása. Az SCSP egy teljesen elosztott, moduláris tárolóarchitektúra, amely internetes környezetben tesz lehetővé globális, illetve privát megosztásokat. „Ezzel a megoldással lehetővé válik, hogy az egyidejűleg aktív, online felhasználók fölösleges tárhelyét és sávszélességét hasznosítsuk: a felhasználó megjelölt fájljai feldarabolódnak, majd a darabok szétszóródnak más online felhasználók között” – fogalmaz Lám István, a BME-VIK negyedéves hallgatója. Ők már megjárták tavaly a lengyelországi Challenge Europe-ot, ahol bekerültek a keleti régió első öt finalistája közé és immár az üzleti életben is sikerrel debütáltak. (Lásd tudósításunkat: itbusiness 2011. október 11. 40. szám: „Startup a laborból”).

 

Fejlesztés a haditengerészetnek

Nyolc kar bevonásával és uniós támogatással valósulnak meg a kutatás-fejlesztési alprogramok az ELTE Kutatóegyetemen. „Többek között a »Nagy rendszerek a természettudományokban és számítógépes szimulációjuk« témában, a szubmikroszkópos anyag- és élettudományi kutatásokban és az elosztott sokmagos rendszerek szoftvertechnológiai kérdéseiben mélyülnek el a kutató hallgatók” – fejti ki Szabó Gergely projektigazgató.

Az Android Marketre fejlesztett mobilalkalmazással első helyet szerzett a fejlesztői csapat az ELTE Innovációs Pályázaton. „A program a telefon előlapi kamerájával ismeri fel a felhasználó arcát, és követi annak mozgását. A fejpozíció világos közlését a képernyőn megjelenő kurzor és egyes gombok szimulálják. Az arcfelismerést és -követést a nyílt OpenCV könyvtárcsomaggal valósítottuk meg, erőteljesen teljesítménycentrikus beépítéssel – magyarázza Léhotay-Kéry András, a csoport egyik fejlesztője.

Regionális klímamodellek ensemble típusú elemzésével is foglalkoznak a TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Meteorológiai Tanszékén. Arra keresik a választ, hogyan változik az éghajlat a térségben. „Kutatásunk célja, hogy segítséget nyújtson olyan kormányzati, társadalmi vagy gazdasági döntéshozatalnál, ahol célszerű figyelembe venni az éghajlatot, illetve annak változását” – mondja Pieczka Ildikó doktorjelölt, a kutatócsoport tagja. A gyakorlatban a mezőgazdasági és katasztrófavédelmi tervezéseknél vagy akár az éghajlatváltozás hatásainak ellenálló autópályák építésénél is alkalmazhatók az eredmények. A kutatásba másod- és harmadéves alapszakos hallgatók is bekapcsolódhatnak.

Duqu-sztori

2011 szeptemberében jelent meg egy új vírus, amely a Windows egy addig nem azonosított biztonsági hibáját használta ki. A vírust a CrySyS labor 2011 októberében azonosította. Nagyon hasonlít a Stuxnet nevű féregre, amelyet Irán nukleáris programjának megfertőzésére készítettek. Rosszindulatúan preparált MS Word dokumentum megnyitása során épült be a rendszerbe. Franciaország, Hollandia, Svájc, India, Irán, Ukrajna, Szudán és Vietnam már visszaigazolta a jelenlétét.

Az Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Igazgatósága közös kutatásának eredményeként jött létre a távérzékelésen alapuló környezetvédelmi térinformatikai prototípus rendszer, amely elsősorban a műholdfelvételek szegmens alapú kiértékelésére irányul. (Szegmentálás: a spektrálisan hasonló, szomszédos pixelek összefogása vektoros szegmensekbe.) A hagyományos, pixel alapú kiértékelés figyelmen kívül hagyja a szomszédos képpontokban rejlő információt. A szegmens alapú osztályozás tematikus pontossága 2-5 százalékkal növekedett a pixeleshez képest. „Többek között felmértük a 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-elöntés közvetlen hatásait, de parlagfű-monitoringot is elő tudtunk állítani. Módszereinket sikeresen alkalmaztuk a fás legelők EU-s támogatásra jogosult területének pontos kimutatására, illetve a lakott területek épületfelmérésének országos projektében is” – fejti ki Giachetta Roberto PhD hallgató, aki térinformatikai témakörben végzi doktori kutatását.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jedlik Ányos Kutatólaborjában többek között a repülőgépipar számára és az amerikai haditengerészet kutatóintézete által szponzorált projektben olyan olcsó szenzorokat fejlesztenek kisebbfajta repülőkre, amelyek mindenféle földi irányítást nélkülöznek. Használatukkal képes például két, fedélzeti radar nélküli, Cessna típusú repülőgép elkerülni az ütközést. „Elkészült az algoritmus, most a hardverhez illesztjük hozzá. Nyár végén kezdődnek a tesztrepülések” – meséli Kiss András frissen végzett doktorandusz hallgató, a kutatócsoport tagja.

Végül megemlítjük, hogy a februárban startolt első magyar műhold, a Masat–1 is egyetemi laborkörnyezetből került ki. (Lásd korábbi írásunkat: itbusiness 2012. február 7. 5. szám – „Kis lépéssel az űrhatalom felé”) A csapat tagjai pedig egyedülálló űrtechnológiai tapasztalatokkal gazdagodtak.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...