Számos előnye van az rfid-lapkás diákigazolvány-kártyának. Helyettesítheti a naplót vagy az ellenőrzőt, beléptetőrendszerek kialakítására is alkalmas, és gazdasági szereplők bevonásával számos kedvezmény igénybevételére is lehetne használni. De mit mondanak a végfelhasználók az új kártyáról?

-
Így vagy úgy, de mindegyikőtök találkozhatott már az e-diákkal, maximum nem mindenki van teljesen tisztában a kártya lényegével. Legalábbis ezt támasztja alá kis kutatásunk, melynek során szépen ellátogattunk a hazai felsőoktatási intézmények némelyikébe, s az új kártya felől érdeklődtünk. Illetve csak szerettünk volna, mert az a felismerés várt minket, hogy pontosan a mi olvasótáborunk, a végzős hallgatók találkoznak legkevésbé az elektronikus diákigazolvánnyal, így feltehetően annak előnyeiről is lemaradnak. Akik viszont most kezdik tanulmányaikat, nekik nem ismerős ez a jelenség, hiszen ők már e-diákot kaptak az ősszel. A különbség alapvetően abból a döntésből ered, hogy az új kártyák bevezetését nem tették kötelezővé.

 

Hogy fog terjedni?

Nos, a döntéshozók úgy voltak vele, hogy az idősebbeket már nem traktálnák egy új rendszerrel, számukra csak akkor aktualizálódik a váltás, hogy ha a már meglévő igazolványukat elveszítik, vagy mondjuk „átigazolnak” egy másik tanintézménybe. Egyébként meg jó a régi is. Igen ám, viszont így meg lemaradnak egy csomó olyan komfortos szolgáltatásról, amelyek pont az elektronikus adminisztráció előnyeiből fakadnak. A rendszer koncepciójának kidolgozásáért és megvalósításáért felelős miniszteri biztos, Vetési Iván elmondta, hogy az e-diák helyettesítheti például a naplót vagy az ellenőrzőt, és beléptető-rendszerek kialakítására is alkalmas, a tervek szerint még a BKV járatain 2014-ben bevezetésre kerülő elektronikus jegy- és bérletrendszerbe is szeretnék beleilleszteni, s felhasználható volna számos kedvezmény igénybevételéhez. Minden a fejlesztéseken múlik.

 

Mintha titkolnák

Pötyögjétek csak be egy netes keresőbe az „e-diák” kifejezést – meg fogtok döbbenni. Legalábbis én néhány hírportált leszámítva nem találtam semmi különösebbet az új kártyáról. Sehol egy oldal, amely mondjuk jól összefoglalná a rendszer pontos előnyeit.

Meglehet, a probléma abból ered, hogy egy folyamat elején vagyunk. Az e-diák ugyanis valahol a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) első próbálkozásának tekinthető. Először a diákok kaptak új kártyát, s kezdték meg integrációjukat a rendszerbe, illetve első körben még kaptak az oktatók, pedagógusok, illetve a kormánytisztviselők is. A következő lépcső az lesz, hogy a személyi igazolványok és a jogosítványok esetében is átállnak majd az rfid-lapkás kártyákra. Igazából csak az útlevelek nem illenek a rendszer ideológiájába, hiszen az rfid-azonosítás jelenleg nem felel meg az Európai Unió szigorú szabályainak. A hosszú távú cél ugyanakkor az kell legyen, hogy egyetlen univerzális kártyához rendeljenek hozzá mindenféle szolgáltatást.

 

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...