Folyik a harc a hallgatókért a felsőoktatásban. Milyen trükköket vetnek be, programokat vagy eszköztámogatást kínálnak a műszaki képzésben, hogy megnyerjék a hallgatókat?

A felsőoktatási törvény hatására jó néhány intézmény mutatkozott segítőkésznek. Fizetési könnyítéssel próbálták csökkenteni a hallgatók terheit. (Lásd korábbi írásunkat: „Csábító kedvezmények”, az itbridge X. évfolyam 14. számában!) A beiratkozási hullám után feltűnt, hogy egyre több intézmény kínál barátságosabb feltételeket vagy fejleszti szolgáltatásai körét. Mintha egymásra licitálnának. A tendencia nemcsak hazai környezetben dívik, hanem külföldön is.

Külföldön egyébként valóban magasak a tandíjak. A madridi elit iskolában, az IE Business Schoolban nem csekély összeget, 52 ezer eurót fizetnek a hallgatók 13 havi képzésért (ez több mint 14 millió forint). Állítólag a London Business Schoolon az éves tandíj akár 9 ezer font (több mint 3 millió forint) is lehet. Kedvezményként maguk a jelentkezők jelölhetik be, mekkora támogatást szeretnének kapni egyes képzésekre. Hámori Mónika, az IE Business School professzora lapunknak elmondta, hogy a magas tandíjak miatt érthető, ha a hallgatók elvárják a magas szintű oktatást.

Akárki nem juthat be az amerikai Harvardra, Stanfordra, Boston College-re, University of Californiára, a kanadai McGill Universityre, az angol Cambridge-re, a berlini Humboldtra. Náluk először a hallgatók versenyeznek, hogy azután élvezhessék a kedvezményeket. Kiváló jelentkezést kell hát összerakni. Svájcban viszont maga a felvételi eljárás is az egyetemek közötti verseny része: mást és mást követelnek meg állítólag, miközben a tananyagok összeállításában is szabad kezet kapnak. Egyébként nemcsak a legjobb hallgatókat, hanem a legjobb kutatókat is igyekeznek megnyerni maguknak az egyes egyetemek. Úgy hírlik, alapvetően minden svájci főiskola egyben kutatóintézmény is. Ezért van, állítják a szakértők, hogy az ösztöndíjakat a kutatóknak is meghirdetik, ahogy például a Bázeli Egyetemen is. Lássuk tehát a magyarországi felhozatalt!

 

-
 

 

Dunaújváros

„Nálunk minden rólad szól” – szól a hívogató szlogen a családbarát Dunaújvárosi Főiskola honlapján. Legendás diákélet (gólyatábor, bulik, bálok, kirándulások, sítábor, főiskolai napok) és multikulturális európai campus, illetve a legújabb technikai eszközök biztosítják a kellemes hátteret. De még nincs vége a felsorolásnak, a nyitott laborokban demonstrátorok segítenek, szakkollégiumi előadások, karriernap és állásbörze programok segítik többek között a szakmai fejlődést és kapcsolatépítést. Folytatva a sort, amíg a szülőknek levelezős órája van, addig gyermekfoglalkoztató centrumban vigyáznak csemetéjére. A HÖK támogatásával kedvezményesen lehet moziba, színházba és jégkorongmérkőzésekre járni, akár még vízilabdameccsre is. Nekem tetszik!

 

Debrecen

Nézzünk egy másik intézményt: a Debreceni Egyetemen például az országban elsőként vezették be az intelligens, fényképes hallgatói azonosítót, a DEKa kártyát. Először a 2011/2012-es tanévre felvételt nyert nappali tagozatosok kaptak térítésmentesen. Már a 2012/2013-as tanévre felvett nappalis hallgatók is megkapják. Csekély összeg ellenében számtalan rendezvényre lehet vele ingyenesen belépni. Például a saját kar gólyabáljára, egyetemi napokra, fesztiválokra, campus bulikra, klubokba. De kedvezményeket lehet kapni a campus menzáján, ajándékboltjában, autósiskolájában vagy akár a könyvtárban. Ezenkívül lehet használni az úgynevezett iCsekk alkalmazást is, egyelőre Androidos okostelefon-tulajdonos hallgatóknak, s hamarosan az iPhone-nal rendelkezőknek is.

 

Kecskemét

Tovább szemezgetve a műszaki karokkal rendelkező intézmények közül, a Kecskeméti Főiskola széles körű kapcsolatrendszerrel rendelkezik: például kétoldalú partnerségi kapcsolatot ápol a régió cégeivel, a gyakorlati képzés erősítése miatt; az oktatási szférával a kutatási együttműködések és a pályázati projektek kapcsán és a szakmai és civil szervezetekkel. A Socrates/Erasmus programban mintegy 41 partnerrel építették ki nemzetközi kapcsolatot. Van lehetőség csereprogram keretében külföldön tanulni vagy kutatási programokban részt venni. Jó lehetőségek?

 

Szeged

A Szegedi Tudományegyetemet sem hagynánk ki a sorból, amellett, hogy nagyon szépen építették meg a campust, amely a tanulmányi időszak alatt szinte Szeged diákközpontjaként működik, meg kell említeni, hogy kutatóegyetemként magas presztízsű és nemzetközi színvonalú kutató-fejlesztői központ. Az egyetem szabadalmi portfóliójában több mint 40 szellemi alkotás található, amelyből számosat hasznosítottak az erre a célra alakult spin-off vállalkozásokon keresztül. A kedvezmények kiszélesítése érdekében a vállalati szféra szereplőivel tárgyal az egyetem, nem messze az intézmény épületétől már épül is, és jövőre átadják a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórát, amely egy információs-tudományos közösségi palota az Y generáció számára. High-tech innovációkkal, látványlaborral, kütyüfarmmal, okos szobával, intelligens mintaotthonnal, 3d-s megoldásokkal és kísérleti-fejlesztési terekkel töltik fel. A látványtervek alapján megjósolható, hogy igazi földi paradicsom lesz a fiatal mérnök társadalom számára.

 

Miskolc

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara lapunk megkeresésére reagálva azt nyilatkozta, hogy az általa nyújtott képzések színvonalával, végzett hallgatóinak piacképes tudásával szándékozik az érdeklődőket megnyerni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemtől is hasonló választ kaptunk, miszerint az egyetemen tanulni kell és csak a legjobb hallgatók folyamodhatnak ösztöndíj-támogatásért. Ahhoz, hogy ezt a választ megértsétek és elfogadjátok, a teljes képhez hozzátartozik, hogy e két egyetem amúgy a presztízs rangsorok élén áll, úgyhogy valójában az a kedvezmény, ha valaki becsülettel elvégzi a tanulmányait, akkor jó esetben elsőbbséget élvezhet a piacon.

 

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...