Oktatói tapasztalat nélkül, negyedórával a kezdés előtt tudta meg, hogy órát kell tartania a Corvinus Egyetemen, mi több, angolul…

-
Fehér Péter
Ideje sem volt átgondolni, hogy milyen formában tartsa meg. Az előadóteremben a monitor fedezékéből próbálta összeszedni minden bátorságát és onnan kommunikált a hallgatókkal. Most, utólag köszöni a diákoknak, hogy nem ették meg. A 80 perces mélyvízből kurzus lett. Így indult a most 35 éves Fehér Péter oktatói pályafutása.

Az általános iskolában és a gimnáziumban is természettudomány-specializációra járt. Mivel még nem tudta eldönteni, milyen pályát válasszon, kockázatcsökkentő megoldásként a Közgázra ment továbbtanulni. Ott viszont már az első évben, egy szakkollégiumi kurzusnak köszönhetően, rájött, hogy informatikával szeretne foglalkozni, így később erre is szakosodott. Az egyetem mellett már dolgozott, majd jött a lehetőség, maradhatna az egyetemen és megcsinálhatná a doktorit is. Végzősként, kevés tapasztalattal próbálta mérlegelni, elfogadja-e egy tanácsadó cég ajánlatát vagy a másik alternatívát válassza, az egyetemi pályát. Mindkettőt bevállalta, nem sokkal később az Év informatikai oktatójának választották, miközben tanácsadóként is egyre nagyobb kihívásokkal nézett sikeresen szembe.

 

Top 25 és a katedra

Fiatalon került a katedra mögé, nagyjából hasonló korosztályú fiatalokat tanított, mint saját maga. Könnyen megtalálta a hangot, valamennyivel több tapasztalata is volt, mint a hallgatóságának – elfogadták. Nem egy diákja mára a kollégája is a cégnél. Számára az oktatás nagy szerelem és kiteljesedő önmegvalósítás, nehéz elszakadnia. Ez fordítva is igaz, az egyetemi munkát sem élvezné annyira, ha mellette nem lennének meg tanácsadói feladatai. Oktatói tevékenysége kiteljesítésében aktív szerepet vállal a műszaki tudományok terjesztésében, például elnökségi tag a Magyar Közgazdasági Társaság informatikai szakosztályában.

Tanácsadóként az informatika és menedzsment határterületén olyan megoldásokat tud biztosítani, melyek az elmúlt években megragadták többek között a pénzügyi szervezetek érdeklődését, a jelen gazdasági instabilitásában is. Szabadidejét három kis gyermeke tölti ki, visszafogott stílusú menedzser. Szakértelmének köszönhetően a szavazók idén az itbusiness legsikeresebb ict-menedzserek Top 25-ös listáján a 4. helyre juttatták.

 

Fehér Péter

2011–: invenQ Insight Innovációs Kft., innovációs vezető

2006–: Corvinno Technology Transfer Center, vezető tanácsadó, partner

2003–: Budapesti Corvinus Egyetem, oktató

2000–2005: MTA IT Alapítvány, tanácsadó

2000–2003: Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodási PhD program

1999: AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt., tanácsadó

1995–2000: Budapesti Corvinus Egyetem Információmenedzsment–vezetői gazdaságtan szakiránypár

Saját sikerrecept

– Vállalj szakkurzusokat a pluszismeretek és az oktatókkal való kapcsolatépítés miatt.

– Lépéselőnyt jelent, ha a tanulmányok alatt gyakorlatot szerzel és kapcsolatrendszerrel rendelkezel.

– Legyél kitartó és állhatatos. Érdemes egy feladat nehezebb megoldását megkeresni, nem mindig a legelső ötlet lesz a befutó.

– Nézz a felvetett problémák mögé, legyél kreatív és ne félj gondolkodni.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...