A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán és a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi kapcsolatok szakán megedződő szakember a karrierje kezdetén junior elemzőként helyezkedett el az IE-New York Brokernél, később az Inter-Európa Bank (IEB) csapatához csatlakozott.

-
Starcz Ákos
Már bankos munkája során nem mindennapi furcsaságba ütközött: olyan területen kellett dolgoznia, amelynek semmilyen előzménye nem volt, még külföldön is csak csírázott. Ez az online brokering területe, ami a 2000-es években indult fejlődésnek, többek közt Magyarországon is. A folyamatban Starcz Ákosnak igen komoly szerepe volt: a nevéhez fűződik az eBroker elindítása, amely a 2000-es évek egyik első és egyben üzletileg legsikeresebb hazai online brokering szolgáltatása volt. Éppen ezért döntött úgy az IEB vezetősége, hogy rá bízzák az internetes banki terület menedzselését is, így lett 2005-ben a bank e-business területének felelős vezetője.

„Ezek után az anyaterületet is hozzám csatolták. Valószínűleg a világon még senki nem volt egyszerre az e-business és befektetési szolgáltatások vezetője. Ez olyan tevékenység volt, ahol nagyon sok mindenhez kellett érteni, de mi is „learning by doing” módon tanultunk. Próbáltunk külföldi best practice-eket elérni, de azokból is nagyon kevés volt” – tette hozzá Starcz Ákos. A terület sajátosságaiból kifolyólag több szálon kapcsolódtak az internet világához, ezen belül pedig az online médiához is.

 

A válság sodrában

Nagyon is kapóra jöttek az említett kapcsolódási szálak 2008 őszén: egy médiacéghez, a Közép-Európai Média és Kiadó Zrt.-hez csatlakozott üzletfejlesztési igazgatóként. Feladata az új cégek felvásárlásának menedzselése lett volna, de jött a pénzügyi válság, ezért más feladatot kapott: a médiacég ernyője alá tartozó vállalatok reorganizációját. Így jött képbe a Bookline, amely hozzá tartozott, hiszen a felügyelőbizottság elnöke volt. „Azt láttuk, hogy a klasszikus tulajdonosi felügyeleti módszerekkel ezt a céget nem tudjuk megváltoztatni. A tulajdonosi döntés az volt, hogy a céget operatívan is át kell vennem, így lettem a Bookline vezérigazgatója. Stabilizáltuk a céget, s ezt követően kialakítottunk egy életképes értékesítési és marketingstratégiát. Idén év elején a Bookline-t megtartva megalakítottuk a Shopline-t, mert azt láttuk, hogy a könyvet és az egyéb üzletágakat (a Homeline-t, a Kidline-t) külön kell választani. Most megint az üzleti marketingcélokra fókuszálunk, a cél a piaci részesedés továbbnövelése.”

Starcz Ákos

2000–2001: IE-New York Broker, eBroker projektmenedzser

2001–2007: Inter-Európa Bank, a befektetési és az ebusiness üzletág vezetője

2007–2008: CIB Bank Zrt., IEB–CIB fúzió operatív vezető

2008–2008: CIB Bank Zrt., befektetési terület vezetője

2008–: Közép-Európai Média és Kiadó Zrt., üzletfejlesztési igazgató

2009–: Bookline, majd Shopline vezérigazgató

Starcz Ákos munkássága nem maradt visszhang nélkül, vezérigazgatói munkája során 2009-ben és 2010-ben is a Bookline-t választotta a hazai internetes közösség „Az év e-kereskedőjévé”.

 

Saját sikerrecept

– Bármit is tanulsz, mindig próbáld meg a gyakorlati hasznát megtalálni.

– Fejben is készülj fel arra, hogy a tanult dolgokat mire tudod majd használni.

– Törekedj az univerzális tudásra.

– Érdemes nem csupán egyetlen területre lefúrni, hanem minél több lábon állni.

 

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...