Azon kevesek közé tartozik, akik a diplomamunkájukkal tényleg letettek valamit az asztalra. Havasi Zoltán a gprs-technológia terén alkotott maradandót.

-
Havasi Zoltán

Már egész korán bebizonyosodott, hogy a budapesti születésű szakember nem azok közé a diákok közé tartozik, akik a diploma kézhezvételéig malmoznak azon, mihez is kezdjenek az intézményben megszerzett ismereteikkel. Havasi Zoltán már az egyetem alatt is a leendő szakterületén tevékenykedett, egész korán, 19 évesen kezdett el biztonságtechnikával foglalkozni, szerelőként.

Lehet, hogy minden máshogy alakult volna, ha a Miskolci Egyetemen Havasi nem kéri el azt az ominózus gprs-modemet tesztelésre, amelynek képességeit akkor még tanárai is csak pedzegették. De elkérte, tanára egyébként végig támogatta kutatómunkájában, majd erre a kutatásra alapozta a szakdolgozatát is, amely az ip alapú, integrált, mobil távfelügyeleti rendszerek szolgáltatásainak fejlesztésére, valamint a magyar termékek népszerűsítésére irányult.

Havasi Zoltán komolyan gondolta kutatásainak gyakorlatba való átültetését. Mindent feltett egy lapra, hogy véghezvihesse álmait. Kiszállt a testvérével közösen irányított cégből, részesedését eladta, s az összes pénzét saját cége megalapításába fektette. Sokan őrültnek nézték, de nem törődött vele. Mozgó Zsolttal közösen megalapította a MOHAnet nevű cégét, a név a két fejlesztőmérnök vezetéknevének első két betűjéből állt össze. Így nevezték el a cég legelső termékét is.

Hamar kiderült, hogy az új cég nem is volt akkora őrültség. A MOHAnet elkezdte a gprs-technológián alapuló eszközök, alkalmazások hazai terjesztését. A hirtelen jött itteni és külföldi elismertség eredményeként 2009-ben zrt.-vé alakult a cég társasági és szervezeti formája. A vállalat sikeres, minden évben több mint 30 százalékkal növelte árbevételét egészen az idei évig, mikor némi lassulás volt érezhető a cég növekedésében. Havasi szerint ennek elsősorban az az oka, hogy itthon egész egyszerűen még nincs akkora kultúrája a telemetriás és távfelügyeleti rendszereknek, az állam tavaly kiszállt az idősfelügyelet támogatásából, ezért is döntöttek úgy, hogy innovatív megoldásaikkal szeretnék átlépni Magyarország határait. Havasi szerint nemsokára meg is kezdhetik az európai offenzívát legújabb termékcsaládjukkal, az érintőképernyős munka-mobiltelefonnal – a hozzá kapcsolódó alkalmazásoknak, egyelőre, nincs versenytársuk az unióban.

Havasi Zoltán

2001–2005: Miskolci Egyetem, villamosmérnök

1996–2006: Maxsys Kft., ügyvezető igazgató

2006–: MOHAnet Mobilsystems Zrt., vezérigazgató

 

Szakmai elismerések:

2010, 2012: Itbusiness Leadership Award, Különdíj

2011: Magyar Termék Nagydíj, Magyar Termék Nagydíj Informatikai Nívódíj

2012: XX. Magyar Innovációs Nagydíj

2012: „Your Business, your Fame.”, Kelet-Közép-Európa legjobb, Windows Azure-ra fejlesztett applikációja

A rengeteg munka közepette Havasi Zoltán szívesen múlatja az időt vadászattal, de a vízi sportok is kedvére valók, nagyon szeret vitorlázni, s régi vágya, hogy végre egy saját motorcsónakkal szelje a hullámokat.

 

Saját sikerrecept

– Ne hagyd, hogy megingassanak elképzeléseid megvalósításában.

– Kellő alázattal és állhatatossággal végezd a munkádat.

– Törekedj arra, hogy csak olyanba fogj bele, amit valóban szeretsz csinálni.

– Alakíts olyan csapatot, amelyben teljes mértékig megbízol.

 

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...