Az csak látszat, hogy a felsőoktatásban részt vevő fiatalok mérnöki és informatikai vonatkozású versenyei ajándék iPadekről szólnak – folyamatosan kell a friss agy.

IBM, Microsoft, Ericsson, Magyar Telekom, és még tovább lehetne sorolni azon nagyvállalatokat, akik versenybe bújtatott köntösben, erőteljesen pásztázzák a magyar it-társadalom munkaerőpiacát. Az Ericsson C++ Programozóbajnokság, vagy az IBM 48 órás programozóversenye is inkább szól a tehetségkutatásról, mintsem a győzelemért járó dicsőségről, amely a gazdasági érdekek mentén a játék szempontjából értékét veszti, viszont a sikeres munkakereséshez hatékonyan hozzájárulhat a diákok számára.

 

-
 

 

Házon belül

Ahogyan korábban is, a magyar egyetemek informatikai karai – többek között a BME, az ELTE, az Óbudai Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Gábor Dénes Főiskola, vagy a Debreceni Egyetem informatikai karai saját versenyeket rendeznek. Ezekről a diákok az intézmény folyosóján elhelyezett tablókon is tájékozódhatnak. A házi tanulmányi versenyek javarészt a belső kiválasztást segítik elő, az iskolák képbe kerülhetnek saját „nyersanyaguk” lehetőségeit illetően, és az országos, vagy nemzetközi – szinte minden esetben érdekelt nagyvállalatok által szponzorált – rendezvényekre már a legjobb, házon belül kvalifikált diákokat delegálhatják.

 

A 24 óra

Népszerű a leendő ict-sikeremberek körében a 24 órás időtartamú verseny. A BME VIK például minden évben megtartja és a Pannon Egyetem is már hagyományként tekint a formátumra. A résztvevők az alapfeladatok mellett megküzdenek legősibb ellenségükkel, saját emberi korlátaikkal, például a fáradtsággal. A 24 órás versenyeken a pályázóknak rendszerint alkotniuk kell valamit, olyan késztermékekkel, megoldásokkal kell előrukkolniuk, amelyek akár azonnal kereskedelmi forgalomba kerülhetnének. (A vállalati érdekek itt jelennek meg…) A 24 órás formátum az ELTE-n is ismert, azonban a Kancellár.hu-val közösen szervezett versenyen az it-biztonság kapja a főszerepet. Az Infomaraton is 24 órás, itt a mezőny középiskolásokból áll össze.

Nemzetközi porond

Minden évben megtartják az Association for Computing Machinery (ACM) nemzetközi programozási versenyt, amely legfőképpen az idővel folytatott versenyfutás éles helyzeteit szimulálja a C/C++, Java és esetenként Pascal alapokon. Ezen a rendezvényen, ahogyan a legtöbb esetben, komplett csapatok indulhatnak, és vehetnek részt a lengyelországi regionális döntőn, amely a nemzetközi döntőbe jutást eredményezheti.

Egész napos versenyből is lesz bőven nemzetközi színtéren. A Challenge24 például az USA-tól kezdve Dél-Afrikáig ismert, 2012-ben a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete rendezte meg idehaza.

Idén Magyarországon, Tatán bonyolította le a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a Közép-európai Informatikai Diákolimpiát (CEOI). 2013-ban jubileumi, 20. alkalommal kerülhet sor a Google által aktívan monitorozott versenyre.

 

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...