Van olyan érzésed, hogy túlzásba viszed a közösségi média használatát? Itt megtudhatod, mi az ábra. Kényszerítő-e a „Stay Connected” állapot?

Az állandó kapcsolat ismerőseinkkel, barátainkkal, családtagjainkkal kellemes, hasznos, segít a szocializálódásban, de biztos nem okozott függőséget? Végezz önvizsgálatot!

Íme néhány dolog, amelyek egyértelműen jelzik, hogy a rabja lettél, és túladagolod magadnak a szociális médiát (amit sokan a Facebookkal azonosítanak).

Egy Valami sürgős dologért mentél ki az internetre, de szinte azonnal a Facebookon találod magad. Ez a megszokás. Önkéntelenül beírod a címsorba: facebook.com.

Kettő Már az okostelefonodon is főleg fészbúkozil, más, okosabb dolgok helyett. Hát persze, hiszen így menet közben is állandóan rajta lóghatsz, a csábítás óriási és már maga a lehetőség is fantasztikus. Soha semmiről nem maradunk le, nemhogy napra, percre készek vagyunk. Pedig – ha jól belegondolunk – épp ellenkezőleg. A valós élet fontos momentumai sikkadhatnak el, ha a figyelmünk fókuszában csak az FB áll.

Három Már akkor is „ki-kinézegetsz” a Facebookra, ha nem is kaptál semmilyen értesítést adatfrissülésről. Ez az a folyamatos késztetés, hogy ellenőrizd hírfolyamodat annak ellenére, hogy tudod, nem is kaptál jelzést. Közben persze az éppen végzett feladatodat (munkádat) halogatod.

 

-
 

 

Négy Jóval több külső programhoz állítottál be facebookos regisztrációt, mint ahányat használsz. Ha jól utánanéznél, sokról már azt sem tudnád micsoda, miért is kattintottad be?! Vedd csak elő a Facebookkal megnyitott alkalmazások listáját és gyomláld ki kegyetlenül!

Öt Reggel felkelés után, és este lefekvés előtt is a Facebookban, vagy kapcsolt alkalmazásaiban lógsz. Éjszaka a sötét háttérben világító kijelző serkenti az agyműködést, később jön álom a szemedre. Reggel pedig látszólag jól kezdődik a nap, de igazából máris haszontalanul. A valódi hírekre kattanj rá!

Hat Többet vagy online a Facebookon, mint a barátaid, akikkel fészbúkozol. Nagyon gyanús jel a függőségre! Tapintatosan érdeklődd meg a többiektől, ők mennyi időt szánnak fészbúkozásra, és vesd össze saját szokásaiddal. Érdemes lemaradni a dobogóról!

Hét Hajlamos vagy bármit megosztani. Ha kell, ha nem. Még a végére sem értél a videónak vagy a tanulságos cikknek, és már kattintasz is a megosztás gombra. Legalább a barátaid idejét kíméld!

Nyolc Már a saját lakásodba is check-in-nelsz! Kezd szánalmas lenni a dolog. Felesleges magamutogatás. Egyben jelzés a betöréses lopásokra készülőknek, otthon találnának-e, ha „benéznének”.

Kiértékelés: Ha a fenti nyolc tünet bármelyike jelentkezik nálad (pláne ha egyszerre több is), akkor mélyen gondolkodj el, helyesen cselekszel-e. Nem fordítasz túlzottan sok időt valójában haszontalan dolgokra? Ha őszintén válaszolsz magadnak és van(nak) igenlő válasz(ok), keresd majd meg az itbridge-ben a „Hogyan szoktassuk le magunkat a szociális média túlhasználatáról” című terápiás javaslatunkat. De addig is: csak mértékkel!

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...