Egy sikeres vállalati rendezvény nagyban javíthatja a munkatársak hangulatát, azon keresztül pedig a cég hatékonyságát és teljesítményét. Csak jól kell csinálni.

Korábban, amikor a stílust és a normák szerinti viselkedési formákat vizsgáltuk, volt már szó arról, hogyan ildomos fellépni majd nektek, végzősöknek, a leendő munkahelyeteken egy hivatalos, vállalati rendezvényen, vagy például egy szakmai konferencián. Fontos tudnivaló, hisz több ilyenben lesz részetek majd, mint lazább hangvételű céges bulikban. Ugyanakkor annak az alapos ismerete sem árt, mire számíthattok majd egy ilyen eseményen. Mert a dolgozói motivációra valamit is adó cég alkalomadtán közös, belsős összejöveteleket, „céges bulikat” is szervez.

Nem kell feltétlenül ivászatba torkolló partikra gondolni, lehet ez egy laza, közös mozizás is. A lényeg, hogy kieresszétek a gőzt, és hogy a munkán kívül is jobban megismerhesd azokat, akikkel együtt dolgozol. Az ilyen események pont azért fontosak, mert szakmai konferencián erre kevés az esély. Ott bizniszről van szó, itt pedig emberekről és empátiáról.

 

-
 

 

Generációs problémák

A lazább hangvételű belsős rendezvények legveszélyesebb hangulatgyilkosa a dolgozók közti korkülönbség. Biztosan tisztában vagytok vele, hogy végzősként az Y-generációhoz tartoztok, amelynek életfelfogása és ambíciói merőben eltérőek a 30-as és 40-es korosztályhoz tartozó X-generációsokétól. Ti, pályakezdő menedzserként még biztosan nem fogtok céges bulikat rendezni, az az „öregek” dolga. Ha pedig hosszú távra terveztek, nem árt némi empátiával viseltetni az X-generációs vagy még idősebb kollégák felé. Annak ellenére, hogy a fiatalabb generáció eleve igyekszik távol tartani magát a nagyobb sztenderd eseményektől. Nem szabad hagyni, hogy a generációs szakadék mindkét oldalán jelenlevő előítéletek megakadályozzák a szakadék nemhogy megszüntetését, hanem a sekélyítését is. Ti is lesztek majd „nagy öregek”, s majd az akkori fiatalság lesz a lázadó különc réteg. Most titeket, akkor őket érheti a kellemes meglepetés…

 

A motiválás motorja

Ha a fenti alapkonfliktust kompenzálva sikerül tisztességesen megejteni egy ilyen alkalmat, ez rövid távon pozitívan hat mindenkire, így a vezetők és beosztottaik hangulatára is. Palencsár Miklós business mentor ezt a saját bőrén is tapasztalhatta: korábban vezetőként maga is több száz ember munkáját koordinálta. Mint mondta, több alkalommal is elsütötte egy-egy reggelen, mikor bement dolgozni, hogy mozizásra invitálta meg a sales csapatot. Vagy éppen valakinek a szülinapját ünnepelték meg a cégnél.

„Egy alkalommal tűzriadót rendeltek el miattunk, mert a tűzijáték beriasztotta a füstjelzőt. A spontán események motivációs értéke leírhatatlan. Én ebben hiszek, a mindenkit megmozgató eseményeknek sosem volt sem igazi csapatösszetartó, de más mérhető hatása sem a számomra. Ugyanakkor a »spontán« eseményeket megfelelő kreativitással, mindig változatosan kell kitalálni, egy jó vezetőnek ez alapkérdés!” – fejtette ki Palencsár Miklós.

 

Csak óvatosan a tudatmódosítókkal!

Hivatalos rendezvényeken, de egy belsős céges eseményen – akár egy laza buli vagy egy vacsora alkalmával – gyakran előtérbe kerül az alkohol szerepe, annak köztudott gátlásoldó hatása miatt. Ilyenkor mindenki felszabadultabban viselkedik, viszont ezáltal könnyedén átcsaphat az egész parti „ereszd el a hajam” jellegű orgiába. Nincs azzal semmi gond, ha te is megkóstolod a finomabbnál finomabb pezsgőket, borokat, csak légy tisztában azzal, hogy mennyire bírod az italozást. Előfordulhat, hogy alkoholos befolyásoltság alatt olyat teszel, ami igazán kínos neked és a többieknek is. Hiszen másnap újra szembe kell majd nézned a kollégáiddal.

Emberek és típusok

Ahogy mindig tesszük, a céges bulik esetében is külön foglalkozunk az embertípusok kérdésével. Már csak azért is, mert – ahogy eddigi ismereteitekből sejthetitek – nem minden embertípus kedveli különösebben ezeket a céges bulikat, van olyan, aki látványosan máshogy viselkedik, mint a többiek. A többiek ugyanis emberközpontúak, hiszen Magyarországon – de világszerte is – többségben emberközpontúak dolgoznak egy cégnél, akik egyrészt elvárják, másrészt szívesen szerveznek ilyen bulikat. „A professzionalista feleslegesnek tartja az ilyen eseményeket, a domináns pedig szintén igyekszik távol tartani magát tőle. Az önmegvalósító a buli része, viszont bármikor talál magának erre lehetőséget másutt is. Tehát céges bulikat az emberközpontúnak tartunk elsősorban. Az emberközpontú egyenesen elvárja, hogy szinte magánéleti szintre menjenek le ezek a céges dolgok, otthon akarja érezni magát, ami rövid távon motiváló, de hosszú távon a teljesítmény rovására megy” – magyarázza Palencsár Miklós, kiegészítve azzal, hogy vezetőként különösen fontos ügyelni erre a veszélyre, mert könnyen abba a csapdába lehet esni, hogy az alkalmazottak egy idő után már nem dolgozni járnak majd be a munkahelyükre.

 

Vezetői intelmek

Mindez persze smafu ahhoz a hibázási lehetőséghez képest, ha majd egyszer ti, vezetőként azért hívtok létre céges bulikat, hogy kifejezetten ezzel lopjátok be magatokat az alkalmazottak szívébe. Persze fentebb azt írtuk, hogy emocionális megközelítésből ez nyilván jobb, mint bármilyen hivatalos céges esemény lehetne, de ne az legyen a fő cél, hogy így ismerjétek meg a kollégákat. „Ha ez hozza közel őket, akkor nagy gáz van! Egy vezetőnek meg kell találnia az utat az embereihez a mindennapokban is. Óriási tévhit, ha valaki a céges bulin akarja bepótolni. Én annak idején elmondhattam magamról, hogy adott esetben több száz dolgozóról tudtam a legfontosabb bajait. Mindenkivel beszéltem legalább egyszer egy héten, s ehhez bizony napi 12–16 órát bent kellett lennem, de ez egy vezető feladata, és ezért szerettek vezetőként az embereim” – emlékezett vissza Palencsár Miklós.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...