Népszerű szórakoztatónegyeddé nőtte ki magát a főváros hetedik kerületének a kis- és nagykörút által határolt része, amelynek fő attrakciói a sok külföldi turistát is vonzó romkocsmák.

Igazi hungarikumról beszélünk, ilyet máshol még nagyítóval sem találunk. A budapesti romkocsmák a kézzelfogható valóságot képviselik, a szó szoros értelmében lepukkant, omladozó épületekben kaptak helyet. Nem a témaparkok vagy a Las Vegas-i szállodák giccses műanyag díszletekből felépített műmájer világáról van szó. Itt minden valódi (tényleg rom…), ennek köszönhető a hamisítatlan romkocsmai hangulat.

Ezeknek a merőben újszerű buliközpontoknak a népszerűsége az utóbbi években nőtt meg elképesztően. Nyári estéken kikapcsolódni vágyók tömegei hömpölyögnek a Kazinczy és Király utca környékén, a Gozsdu-udvar hangulatos sétányán. Dugig vannak az egyre-másra nyitó, gomba módra szaporodó szórakozóhelyek. Szinte mindenki bekukkant valamelyik romkocsmába is – ahogy mondani szokták: ezt látni, érezni kell.

Gazdasági válság? Ugyan már, ennek itt nyoma sincs. Sőt, valóságos virágkorát éli a kis magyar Soho az utóbbi években. Tavaly a foci-EB idején hatalmas kivetítőkkel vonzották ide a szurkolók tömegeit, akik, nem túlzás, szinte minden részt vevő országból képviseltették magukat. Az akkor vett hatalmas lendület továbbra is kitart. A környéken járva nem lehet nem észrevenni, hogy milyen nagy lelkesedéssel készülnek a vendéglátóhelyek tulajdonosai az idei szezonra. Új helyek nyílnak, a régieket bővítik, csinosítják. Dinamikusan változó belváros tárul a szemünk elé.

 

-
 

 

Átmenetileg hosszúra nyúló újrahasznosítás

Na, de térjünk vissza kedvenc romkocsmáinkhoz, amelyek vitathatatlanul különleges színfoltjai a budapesti éjszakának, meg a nappaloknak is. Ha a megjelenésük tudományos magyarázatát keressük, megint szót kell ejtenünk erről a fránya gazdasági válságról. Ez ugyanis az egyik fő mozgatórugója a belvárosban zajló alapvető változásoknak.

Mit is lehetne kezdeni az elöregedett, leamortizált, majd lakóitól megszabadított, kiürített házakkal? Az egyik opció a rehabilitáció, vagyis a bontás és új lakóépületek felhúzása, amire szép számmal akad példa a környéken. Mivel azonban pang a lakáspiac, a befektetők nem erőltetik az építkezést, így kézenfekvő ötletként marad az átmeneti újrahasznosítás. És már meg is született a romkocsma.

Na, azért nem ilyen egyszerű a helyzet, kellett ehhez az is, hogy a hatóságok megkönnyítsék a szórakozóhelyek nyitását. Hozzájárult továbbá a romkocsmák szárnyalásához, hogy egyre több fiatal költözött a belvárosba, egyre több külföldi hallgató tanul Budapesten, és ők mind imádják a folytonos nyüzsgést.

A romkocsma-attitűdöt tovább erősítette a bizonytalanság is. Ugyanis az üzemeltetők nem tudták, meddig maradhatnak az épületben, így nem érte meg nekik komolyabb beruházásokat végrehajtaniuk. Ezt igazolja az a tény is, hogy egyes helyek költözni kényszerültek pályafutásuk során. Ma viszont már messzinek tűnik egy esetleges tömbrehabilitáció vagy ingatlan-boom a kerületben, így a romkocsmák rajongóinak egyelőre nem kell attól tartaniuk, hogy kedvenc szórakozóhelyeik egyik pillanatról a másikra eltűnnek. Maradnak a megfizethető árak, a hamisítatlan retró hangulat, a hajnalig tartó nyitvatartás (bár az utóbbiért időről időre meg kell küzdeniük az üzemeltetőknek).

 

Egyszerűen különleges

A romkocsma-történelem kezdete a Szimpla kert nevű, mára fogalommá vált műintézmény megszületése lehetett. Eredetileg kávézóként működött 2001-es megnyitásakor a Kertész utcában, később kerthelyiségbe költözött a Király utcában, majd 2004-ben eljutott mai helyére, a Kazinczy utca 14-be. Elfoglalja az egész épületet, kialakítása, berendezése, mondhatni, páratlan a maga nemében. Pincérre ne számítsunk, a pultoknál rendelhető és fizetendő italokkal nekünk kell a kiválasztott asztalhoz botorkálnunk (de legalább a jattot megúsztuk).

Ér majd jó néhány meglepetés: a tárgyak újrahasznosítása tekintetében valósággal szárnyalt az üzemeltetők fantáziája. Van itt Trabant-karosszériából kialakított boksz, asztalként funkcionáló kábeldob, sőt, a kimustrált kád sem kerülte el a „lakberendezők” figyelmét. Programokból szintén bőséges a választék, hetente termelői piac várja az érdeklődőket, s akár bringát is lehet kölcsönözni. A Szimplában sok a külföldi, a hely kihagyhatatlan turistalátványossággá vált. Elvégre romkocsmában – akarom mondani ruin pubban – lazulni sikk lett a Budapestre látogatók körében (is).

 

-
 

 

További helyszínek

Következzen akkor egy kis válogatás a romkocsma-kínálatból, a teljesség igénye nélkül. Ha már a Kazinczy utcában járunk, sétáljunk a Dob utca irányába, amelynek túloldalán található jobbra a Kőleves-kert, szemben pedig az Ellátó-kert. Mindkettő a klasszikus romkocsma kategóriába tartozó kerthelyiség, benépesedésükhöz – és kinyitásukhoz – azonban meg kell várnunk a jó időt. A BKV-ról elhíresült Akácfa utcában ugorhatunk be a Fogasházba, amely kulturális programjaival is igyekszik vonzóvá tenni magát. Kiállítások, underground dj-estek, alternatív színházi előadások színesítik a palettát. Ha csöppet átruccanunk a hatodik kerületbe, a Nagymező utca 38-ban találjuk az Instantot, amely sajátos dekorációjával, fejünk felett lebegő állatfiguráival különleges, egyedi színfoltja a romkocsma-szubkultúrának.

Helyileg még inkább kilóg a sorból a nyóckerben (a Vajdahunyad utcában, a Nagykörút és a Baross utca kereszteződésétől nem messze) lévő Gondozó-kert. Furának tűnő neve arra utal, hogy korábban szociális otthonként működött. Ugyancsak a Józsefvárosban fogadja a vendégeket a Corvin-tető, amelyet a valaha szebb napokat megélt áruház tetején alakítottak ki. Hogy miért tartjuk romkocsmának? Hát, a sok évtized óta gagyi fémburkolattal ellátott, eredeti formájában már csak az igen idősek emlékeiben létező épület voltaképpen akár romnak is tekinthető.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...