Megpróbáltuk – nagyjából ezzel lehet összefoglalni kísérletünket. Igyekeztünk az it‑szektor humánerőforrás-igényei szerint összehasonlítani az Országos képzési jegyzék (OKJ) szakképesítéseinek és az egyetemi diplomák munkaerő-piaci értékét.

Két tök más dologról van szó ugyanis. Az OKJ-s szakképesítés egy bizonyos területen végzett konkrét feladat elvégzésére jogosít. A főként elméletre alapozott magyar felsőoktatási rendszer ehhez képest mindenkiből egy kis tudományos Supermant farag. Az egyetemi diplomásokat nem lehet olyan feladat elé állítani, amellyel ne lennének képesek megbirkózni, mert megalapozott elméleti tudásuk révén mélységeikben látják a problémák gyökereit.

 

-
 

 

Elmélet vs. technológia

„Mi olyan természet-, illetve számítástudományi problémamegoldó készségek megszerzéséhez segítjük hozzá a hallgatóinkat, amelynek birtokában bármilyen feladattal elbánnak az it sok-sok területén. Persze ezek között van olyan is, ahol az OKJ-s szinttel is boldogulni lehet. De amíg a szakképzések erősen technológiaközpontúak, addig nálunk a problémamegoldó készség fejlesztése a megszerzett, biztos elméleti alapokra épül. Munkaadóként én bizony sok területen nem alkalmaznék olyan informatikust, akinek nincs egyetemi végzettsége” – mondta el véleményét az összehasonlítással kapcsolatban Charaf Hassan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének egyetemi docense. Szerinte az OKJ-sek az informatikai környezetben való rendszerszintű gondolkodás és a problémák logikai megközelítésének készsége szempontjából mindenképpen hátrányból indulnak a munkaerőpiacon.

 

Életrevalók

De egyáltalán nem haszontalan az OKJ-s papír. Kevesebb, mint egy év alatt meg lehet szerezni, és nem is kell sokat bejárni, ha a hétvégi órarendet választják. Olyan szakok vannak, mint számítógép-kezelő és karbantartó, informatikai rendszergazda – ezen belül webmester –, vagy számítástechnikai szoftverüzemeltető, amelyek már emelt szintűnek számítanak ebben a rendszerben.

„Úgy gondolom, hogy nincsenek hátrányban az OKJ-s papírral rendelkezők abban az esetben, ha a munkáltató az igényeinek megfelelően különbséget tud tenni a jó szakmai alapképzettséggel rendelkező és a speciális informatikai feladatok ellátására képes munkaerő között” – mondta az itbridge-nek Sinka Mihály, az Oktáv Továbbképző Központ oktatási főmunkatársa. – „Jó néhány olyan diákunk van, aki nem pályakezdő, és főállású munka mellett végzi a képzéseket. Egy részük azért van itt, hogy bizonyítványt szerezzen arról a tevékenységről, amellyel egyébként foglalkozik, mert szükség van rá. Mások pedig a szakmai tudásukat szeretnék piacképesebb állapotba hozni” – mondta.

 

Miért ne?

Nem kell pánikba esnie annak, aki eddig OKJ-s szakképesítés helyett BSc-s diplomára vadászott. Az egyetemi, főiskolai tanulmányok sokkal több pénzbe és időbe kerülnek, cserébe több munkakör ellátására adnak felhatalmazást. Még ha egyszerre csak egy feladatra is, de azért felkészíthet az OKJ-s szakképzés is. Ha nincs elég idő vagy pénz a komolyabb tanulásra, akkor mindenképpen érdemes belevágni. Lehet, hogy elég lesz a sikerhez.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...