Le a kalappal azon sorstársaink előtt, akiknek az eszeveszett tanulás mellett még tanításra is van idejük, erejük. Azokról az egyetemistákról van szó, akik az iskolai teendőik mellett náluk gyengébbeknek segítenek átvészelni a vizsgaidőszakokat.

Durva lenne, ha ezek a géniuszok csak úgy kedvtelésből terelgetnék a helyes út felé „eltévelyedett” rokonlelkeiket. Naná, hogy pénzért csinálják. Tessenek róluk példát venni! Ezeknek a fiataloknak nagy része azért vállal magánjellegű korrepetálásokat, hogy az abból befolyó pénzből saját tanulmányaikat továbbra is finanszírozni tudják.

Furcsa belegondolni, hogy a sok elkényeztetett csenevésznek otthonról pumpálják a lóvét, miközben a valóban tanuló – és az adott tudományt ténylegesen értő – diákoknak minden fillérért keményen meg kell dolgozniuk.

 

-
 

 

Az oktatva tanulás művészete

Ne dicsérjük túl a diáktanárokat: annyira nem nehéz a munkájuk. Ha valakinek van egy kis érzéke a kommunikációhoz, és emellett rendesen tanul, akkor egészen könnyű és akár élvezetes is lehet továbbadni a tudást. Nem mellékesen: „Ismétlés a tudás anyja”, mondják ükapáink. Azzal csak jól lehet járni, ha az elméleti, vagy éppen gyakorlati tudás folyamatosan melegen van tartva. Na meg az előadói készségek fejlesztésének sem ártó, ha az ember a kortársai közt, nem éles helyzetben gyakorolhat.

Teljesen érthető, hogy a diákok miért választanak hozzájuk korban közelebb álló oktatókat. Nem kell figyelmet fordítaniuk a „keziccsókolomozásra”, meg a „köszönöm tanár urazásra”, hanem saját nyelvükön, lazán kérdezhetnek vissza akár 15-ször is egymás után, akkor sem lesz égő a szitu. Ez fordítva is igaz: a fiatal korrepetitoroknak sem kell beleerőltetniük magukat a katedrán gubbasztó, földig érő szakállú mekkmesterek szerepébe, hanem közvetlen kommunikációval operálhatnak.

 

Piaci igény

Könnyű kuncsaftot találni. Nem kell hozzá kiállni a suli közelében lévő utcasarokra, elég a netre feldobni néhány hirdetést – speckó portálok is foglalkoznak különtanár-közvetítéssel – vagy néhány szórólapot felragasztani a tanulószoba falára, vagy a „lájkolós pofabambuldára”. Kis idő elteltével – feltéve ha a szolgáltatás megüti az elvárt szintet – özönleni fognak a tudásra szomjazó kölkök. Az óradíj pedig az adott tudománytól függ, de matekot senki ne vállaljon 1500 forint alatt! (Rongálja a piacot a többiek számára… – a szerk.)

 

Át lehet esni a ló túloldalára

Látttunk már olyan korrepetitorokat, akik tanulói státuszukról alaposan megfeledkezve túlvállalták magukat. Egy ideig persze lehet mellékhatások nélkül is űzni ezt a szakmát, de ha már túl sokan „járnak”, akkor bizony óhatatlanul felborul az egyensúly. Sok egyetemista még 30 évesen is elsőéveseket okít, mert belefeledkezett a könnyű pénz illatába, s közben megfeledkezik az eredeti célról: valaha ő is diplomás akart lenni. A semi‑pro magántanárok azon kaphatják magukat, hogy tanítványaik már minden vizsgán átmentek, miközben ők még mindig a „katedrát” koptatják.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...