Sosem állt távol a bitek és bájtok világa Kott Ferenctől, már fiatalkorában élt-halt a számítástechnikáért, szinte mindenre vevő volt, ami ehhez a területhez kapcsolható.

-
Kott Ferenc
Borítékolható volt, hogy reál pályát választ. Ezért volt meglepő, hogy végül mégis a humán tudományok mellett kötelezte el magát.

 

Humán területek

A Debreceni Egyetemre ment politológiát és történelmet tanulni. Az, hogy később némileg visszakanyarodott a reál diszciplínák felé, elsősorban annak tudható be, hogy éppen egyetemi tanulmányai alatt kezdett beszivárogni Magyarországra egy új szociológiai-társadalomtudományi megközelítés, az úgynevezett információs társadalomkutatás. Politológiai tanulmányai alatt már az egyetemen elkezdett ezzel foglalkozni egyik diáktársával.

Az információs társadalom magyarországi implementálásához persze hosszú út vezetett. Előbb még megjárta a svédországi Lund Egyetemet, ahol nemzetközi tanulmányokat folytatott, s miután a kilencvenes évek végén hazajött, rögtön bele is vetette magát az alkalmazott diplomáciába és különböző kutatómunkákba, projektekbe. Az első olyan munkahelye, ahol már konkrét téma volt az információs társadalom, egy amerikai alapítvány volt, amely akkoriban a magyar miniszterelnök külpolitikai tanácsadó szervezeteként is működött. Mindeközben folyamatosan oktatta is az információs társadalmat és annak alrendszereit a Debreceni Egyetemen – ahol a mai napig tanít.

 

Infotérben

Miután kezdett körvonalazódni, hogy az információs társadalom hazai kiépülése mennyire fontos és sürgető feladat, ugyanakkor ezt elősegítendő, kevés az olyan szakmai szerveződés, amely kontrollt teremtene az információs társadalmat építők felett, illetve párbeszédet teremtene köztük és a civilek között, 2007-ben létrejött az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér), ahol 2010-től munkacsoport-vezetőként, illetve az egyesület hivatalos portáljának főszerkesztőjeként is tevékenykedik. Tavaly pedig még magasabbra tette a lécet, miután a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Hírközlés, informatikai osztályának elnökévé is megválasztották.

Szakmai pálya

2012–: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Hírközlés, informatikai osztály – elnök; Ipari tagozat – elnökségi tag

2010–: Infotér – Információs Társadalom munkacsoport-vezető, Infotér – www.infoter.eu főszerkesztő

2007–2010: Bluefield Kft. – ügyvezető igazgató

2004–2007: Magyar Tudományos Akadémia – kutatásvezető, „Nyugati magyar tudományosság” program

2001–2007: Debreceni Egyetem – oktató, kutató

A negyvenes éveibe lépő szakember mindezek ellenére sem gondolja még úgy, hogy karrierje csúcsára érkezett volna. Mint mondta, tele van ambícióval, s még hosszú évek munkája vár rá az információs társadalom szolgálatában – melynek felvirágoztatásáért már így is sokat tett le az asztalra.

2012-ben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az „Év vállalkozója” díjjal honorálta eddigi munkásságát és társadalmi szerepvállalását.

 

Sikertippek

– A nyelvismeret már nem előny, hanem hátrány – ha nincs!

– Próbálkozz külföldi tanulmányokkal, hogy jobban megértsd a világot!

– Ne lazsálj az egyetem utolsó éveiben: építs kapcsolatokat és ismerkedj a piaccal!

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...