Három hónapra tervezték, de már egy éve működik (tavaly február 12-én lőtték fel) az első, magyar, teljes műhold. Természetesen már készül a Masat–2 is.

-
 

 

Mi a közös Farkas Bertalanban, Gárdonyi Gézában, Kabos Gyulában, Márai Sándorban és a Masat–1-ben? A magyar űrkutatás! Farkas Bertalan ugye az első magyar űrhajósunk. A 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében felfedezettek közül tavaly decemberben 8 kisbolygó kapott magyar nevet – többek között Gárdonyiról, Kabosról és Márairól.

A Masat–1 pedig egy hazai sikertörténet, a Műegyetem falai közül indult. Hogyan sikerült a fiatal mérnököknek az, ami a nagyobb nyugati egyetemeknek nem, vagy csak részletekben?

 

Kocka a kockáknak

A CubeSat egy oktatási célú űreszköz-keretspecifikáció: 10×10×10 cm-es, és tömege nem több mint 1,33 kg. A Masat–1 és a Masat–2 is CubeSat. Jelenleg mintegy 75 CubeSat kering a Föld körül.

Komplett CubeSat

„Közel 40 éve elég komoly teljesítményű fejlesztés folyik Magyarországon az űrkutatásban és az űriparban. Számos részegységet fejlesztettek ki itt, sikeres missziókban vettünk részt, de hogy komplett műholdat megépítsen valaki itt, arra még nem volt példa. Az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában, de keleten is nagy hagyománya van a CubeSat műholdaknak, innen jött az ötlet is” – válaszolja az itbridge kérdésére Horváth Gyula, a Masat–1 projektmenedzsere. (Lásd a „Kocka a kockáknak” keretet!)

A terv megvalósítása elsősorban az űripari kompetencia megszerzése szempontjából tűnt hasznosnak a fiatal, lelkes, önszerveződő villamos-mérnök csapatnak.

Tudták: akik ilyen jellegű feladatot elvégeznek, olyan tapasztalatokra tesznek szert, amelyekkel megállhatják helyüket az űriparban.
Az oktatás fejlesztése is motiválta a teamet, és persze hogy olyat alkossanak, amit eddig itthon senki sem. A 40 éves történelmi előzmény és 5 év munka után Magyarországnak saját műholdja lett.

 

Mit csinál a Masat–1?

Referencia arra, hogy Magyarország (a BME) képes működő, használható, CubeSat-osztályú űreszköz készítésére. Ilyen eszközökkel számos fontos műszaki-gazdasági feladatot lehet végezni, jellemzően célzott meteorológiai, mezőgazdasági ökológiai megfigyeléseket.

Elsőnek lenni

Nem játékból fogtak bele. A Masat–1 „ipari” projektként mintegy 1–1,2 millió euróba került volna. A több mint 56 ezer mérnökóra karitatív tevékenységként áramlott bele a szponzorok anyagi támogatása, eszközei, mérnöki szolgáltatása, gyártókapacitása mellett. Az űripar – mint a legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkező iparág, és mint elsődleges stratégiai ágazat – más iparágakat is fellendít.

„Megkezdtük a folytatás előkészületeit, célunk az oktatás mellett a hazai űripar felfrissítése, azzal, hogy az általunk fejlesztett technológia lehetőleg az országhatáron belül hasznosuljon. Ehhez természetesen szükség lenne állami támogatásra vagy a klasszikus nagy szponzorokra” – villantja a jövőt a projektmenedzser. Szomorú végkifejlet lenne, ha kivándorolna a projekt, nem itthon lökné feljebb a gdp-t.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...