Két diákszervezet, egyikük törvénybe foglalt és régmúlt történelemmel bír, másikuk friss, önszerveződő csoport. A HÖOK hivatalos tárgyalópartner, a HaHa civil mozgalom. Sikerül-e pozícióját ugyanúgy megerősítenie, mint a HÖOK-nek?

Aggodalmat váltott ki a köz- és felsőoktatási törvény átalakítása, valamint az ágazatot érintő kormányzati intézkedések. Volt már ilyen a történelem során, és most újra összefogtak a diákok, szülők és tanárok, tiltakoztak az oktatáspolitikai lépések ellen. Tömegesen vonultak az utcára, elfoglalták a hidakat, s mindezek mellett a diákok némán ülősztrájkoltak az iskolákban. A megmozdulások mögött a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái álltak.

Persze, az események tükrében leginkább az foglalkoztat mindenkit, hogy lesz-e a tandíj, avagy sem, vagy esetleg az, hogy mennyi, és vajon a Kormány teljesíti-e a HaHa 6 pontját? Mégis egy elkapott beszélgetésből kiderült, az is folyosói téma, vajon a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) „riválisának” kikiáltott HaHa-nak sikerül-e ugyanúgy megerősítenie a pozícióját, mint a HÖOK-nek?

 

-
 

 

Közösek az érdekek

A HÖOK törvényben rögzített érdekképviselete az összes hallgatónak. Ebből kifolyólag felépítése strukturált, lefedettsége országos. „A HaHa egy civil szerveződés, de tény, hogy mint mozgalom szépen épülget. Nem véletlen, hogy közösek a követeléseink. Megvan a két szervezet közötti egyetértés, sokat egyeztetünk, hiszen a HÖOK a HaHa érdekeit is képviseli” – mondja Domján Zsolt, a HÖOK elnökségi tagja.

A kormányzatnak törvényekben deklarálják a tárgyalópartnereit, akikkel egyeztetnie kell, e körben valóban nincs benne a HaHa. (A Felsőoktatási Kerekasztal munkájában a HÖOK mellett részt vesz a Magyar Rektori Konferencia, és meghívást kaptak a gazdasági élet szereplői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Európai Üzleti Tanács tagjai. A meghívottak között azonban nem szerepelnek a HaHa vezetői.

A szaktárca vezetője ugyanis állítólag kijelentette, hogy nem tárgyal a HaHa-val, mivel ők civil szervezet és nincsenek delegált vezetői. – a szerk.) Annak ellenére, hogy szerepük igen lényeges. „Természetesen mi azon vagyunk, hogy minél szélesebb körben történjenek az egyeztetések. Egyelőre annyit sikerült elérnünk, hogy a Felsőoktatásban Dolgozók Szakszervezete részt vehet a Felsőoktatási Kerekasztal munkacsoportjában. Valójában nem tekintjük rivális szervezetnek a HaHa-t. Úgy tekintünk rájuk mint önálló véleménnyel rendelkező hallgatók. Meghallgatjuk őket, és ha a nézetek egybecsengenek, közösen képviseljük azokat” – fejti ki Domján Zsolt.

A HaHa-ról

Frissen alakult országos hallgatói mozgalom, önszerveződő civil szervezet, melynek aktivistái a felsőoktatás ügyéért dolgoznak. A szervezethez bárki csatlakozhat, akinek szívügye a felsőoktatás fejlesztése.

Megalakulásukat a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása, a társadalmi viták és a széles körű egyeztetések mellőzése eredményezte. Nem céljuk, hogy a HÖOK alternatívája legyenek, nincsenek vezetőik, csak szervezőik. Nem foglalkoznak adminisztratív és bürokratikus kérdésekkel, erre nincsen felhatalmazásuk. Szerveződésük pártoktól független.

(Forrás: HaHa)

 

A HÖOK-ről

A HÖOK a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatainak demokratikus alapú érdekképviseleti civil szervezete. Fő célkitűzése az intézményi és regionális szinten nem megoldható felsőoktatás- és ifjúságpolitikai feladatok ellátása. A HÖOK külföldön, így az Európai Unió tagállamaiban is a hallgatók jogainak érvényesítésére törekszik. A szervezet az említett területeken jogszabályok alkotását kezdeményezi, és véleményt nyilvánít jogszabályok tervezeteiről, szakmai előadásokat, vitaüléseket rendez, valamint szervezi és segíti a tagszervezetei közötti információáramlást, együttműködik más hazai és nemzetközi, felsőoktatással és ifjúsági érdekképviselettel foglalkozó szervezetekkel.

Történet: 1989. május 6-án megalakult az Országos Felsőoktatási Érdekvédelmi Szövetség (OFÉSZ), a HÖOK jogelődje.

1994-ben az OFÉSZ a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége (HÖKOSZ) nevet vette fel.

Az 1994-ben hivatalba lépett kormány új tandíjat vezetett be. A HÖKOSZ 1995. március 17-i rendkívüli Közgyűlésén a diáktüntetés mellett döntött.

1996-ban vette fel a HÖKOSZ a HÖOK, azaz Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nevet.

(Forrás: HÖOK)

Önszerveződő érdekképviselet

A Hallgatói Hálózat aktivistái valójában nem kívánnak a HÖOK helyébe lépni, hanem alternatív érdekképviseletet kívánnak nyújtani a HÖOK mellett. „Magyarországon eddig a pártok politizáltak. Az önszerveződés mint olyan eddig nem volt jelen. Bevallottan nem érdekképviseleti szervezet vagyunk és nem is ez a célunk. Mi egy »önszerveződés« vagyunk, amelynek lényege, hogy a hallgatók közvetlenül nyilváníthassanak véleményt. Ezért nincsenek választott képviselőink. Mi közvetlenül a diákokat, a civileket és mindenkit arra buzdítunk, hogy szóljanak bele az eseményekbe” – mondja Birtalan Gergő HaHa-aktivista az itbridge-nek.

„S mivel nem vagyunk hivatalos érdekképviselet, nem vagyunk benne a törvényben sem. Sőt még szakszervezet sem vagyunk. Viszont a társadalmi támogatottságunk sokkal nagyobb. A decemberi tüntetéseket is a HaHa szervezte. A HÖOK nem fog utcára vinni embereket. Mi úgy érezzük, hogy az oktatáspolitika azért ült le végül a HÖOK-kal tárgyalni, mivel a hallgatók tüntetéssorozatba kezdtek. Nyilván azt szerettük volna, ha velünk egyeztet a kormány” – mondja G. Szabó Dániel, egy másik aktivista.

„A HÖOK-kal jó a kapcsolatunk. Egyeztető fórumon próbáljuk hozzáadni a gondolatainkat. De továbbra is képviseljük a saját mondanivalónkat. Az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem kell mindent elfogadni, amit a kormány mond, ehelyett mindenkit buzdítunk, hogy nézzen utána a dolgoknak, illetve aktívan szóljon bele az eseményekbe. Ez persze félelmetes és ijesztő is lehet a politikai vezetőknek, mivel újfajta terep.”

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...