Egy asztalhoz ültetjük majd le az összes érintett, jogszabályban nevesített és-vagy valós legitimációval bíró testületet.

-
Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Oktatásért Felelős Államtitkárság
– Meglepte-e az oktatáspolitikát a hallgatók ellenállása a felsőoktatás átalakítása miatt?

– Minden átalakítás, reform konfliktusokhoz, érdeksérelmekhez vezetett és vezet; nincs ez másképp a felsőoktatásban sem. Ezen senki sem lepődött meg, legkevésbé a kormány. A fiatalság amúgy is korosztályi jellemzője okán hajlamos ellentmondani, lázadni, radikális eszközökhöz nyúlni véleménye kinyilvánításakor.

– Egyetértenek-e azzal, hogy nemtetszés esetén a hallgatók szembeszálljanak a döntéshozókkal? Milyen más tiltakozási lehetőséget preferálnának?

– Az oktatási kormányzatnak nem tiszte megítélni, hogy milyen tiltakozási formákat válasszanak a hallgatók. Tavaly decemberben a hallgatók egy része különféle módokon tiltakozott egyes kormányzati elképzelések ellen.

– A mostani kialakult helyzetben mi az Önök álláspontja a Hallgatói Hálózat (HaHa) hat pontját illetően? Melyek tarthatók?

– A hallgatók legitim érdekképviselete – a HÖOK – a tiltakozó akciók után leült tárgyalni a kormánnyal. A tárgyalások sikerre vezettek, egy részmegállapodás aláírására került sor. Mind a részmegállapodás, mind a további tárgyalások – melyek a részmegállapodásban is rögzített Felsőoktatási Kerekasztal körében fognak zajlani – érintik az idézett hat pont témaköreit. (A hat pontban megfogalmazott követelések a „Mi történt eddig?” című cikkünk keretes anyagaként olvashatók.) A felsőoktatás átalakítása, illetve az átalakításról szóló vita ugyanolyan, csak immár intézményesített keretek között fog zajlani, ahogyan az elmúlt 2 évben történt.

Az oktatási kormányzat eddig is tárgyalt a felsőoktatás átalakításában érintett legitim szervezettekkel. A jövőben a tárgyalássorozat helyett egy asztalhoz ültetjük le az összes érintett, jogszabályban nevesített és-vagy valós legitimációval bíró testületet.

Az egyetemisták és főiskolások érdekképviselete példás érettségről adott tanúbizonyságot akkor, amikor felismerte, hogy a felsőoktatás szükségszerű átalakítása mellett a hallgatók számára a lehető legnagyobb előnyöket nyújtja az aláírt részmegállapodás.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...