Ki lehet próbálni az online tőzsdézést, de senki ne várjon ettől fix jövedelmet! Pillanatok alatt meg lehet gazdagodni, és földönfutóvá is lehet válni. Az örökös idegesség és nyugtalanság garantált.

Be kell látni, hogy tőzsdézéssel nemigen léphetnek előre a vékony pénztárcájú tanulók. Ugyan a szülőkön kívül senki nem tilthatja meg, hogy akár tízezer forinttal is beszálljon valaki egy vállalatba, de el kell felejteni, hogy ekkora összegből havi szinten mérhető extra elkölteni való termelődik. A tétet a csillagos égig lehet emelni, de végső soron nem attól lesz valaki jó bróker, mert lehetőségeihez képest sok pénzt képes megmozgatni.

Kizárólag a nyereség százalékos mértéke ad képet arról, hogy valaki mennyire tehetséges ebben a „lutri” műfajban. Adott esetben még százezer forintból sem lehet akkora zsugát akasztani, hogy egyáltalán érdemes legyen belevágni. Százezer forint egyébként nagy összegnek számít a tanuló életében. Főleg akkor, ha lehetőleg értelmes dolgokra kellene elkölteni.

 

-
 

 

Nagyokosok

Csábító a lehetőség, hogy két kattintással fél óra alatt meg lehet duplázni a zsebpénzt a tőzsdén. Rengeteg főiskolás és egyetemista vág bele, aki azt hiszi, hogy egy picit ért a pénzhez. A gazdasági tanulmányokat végzők a leginkább veszélyeztetettebbek, hiszen el vannak ájulva maguktól, miután részt vesznek egy-két makroökonómia órán. De persze informatikushallgatók is beleeshetnek a hibába, amikor úgy érzik, hogy egy-egy ict-nagyvállalatnak minden termékét ismerik, és esetleg bedőlnek a sajtóból érkező híreknek, amelyek az adott társaság fellendülését vetítik előre. (A világért sem szeretnénk érdekeket sérteni, de nem a mezei próbálkozók befolyásolják a részvényárfolyamok alakulását, hiszen általuk előre nem kiszámítható események, illetve az Életet pillanatnyilag még csak tanulók előtt ismeretlen fejesek döntenek ezekről a dolgokról. – a szerk.)

 

Ha mindenáron tőzsde…

Kétféle módszer létezik a tőzsdézésre, amelyek együttes használatára esküsznek a vérbeli brókerek. Az úgynevezett chart elemzés számít az igazán tudományos megoldásnak. Lényege a grafikonok elemzésében rejlik. Pénzügyi, gazdasági iskolákban oktatják ezt a módszert, de ismerete egyáltalán nem jelent garanciát a nagy fogásokra.

A másik megoldás a hírek tanulmányozásán alapul. A világsajtóból vagy bizalmas forrásokból érkező információkból összeállított szubjektív következtetések csalogatónak tűnhetnek. Ezt a megközelítést inkább a megbízható infókhoz hozzáférő „játékosoknak” ajánljuk.

Géphez kötve

Hajdanán még valóban papír alapon működött a tőzsde, manapság azonban minden vagány online tolja. Nem kell hozzá más, mint az elverni való pénz és egy internetezésre alkalmas készülék. Ha ezek megvannak, már mehet is a „hazárdjáték”. Ha ezt a műfajt valaki profi szinten kívánja művelni, akkor szinte folyamatosan böngésznie kell a különböző gazdasági híreket, amelyek a megvásárolt részvényekkel kapcsolatosak. Emellett érdemes nyomon követni a megannyi specifikus grafikon ingadozását.

Sokan abba bolondulnak bele, hogy görcsösen, akár ötpercenként rákukkantanak az éppen releváns grafikonra, és idegileg teljesen kikészülnek, ha mozog néhány millimétert a nem kívánatos irányba. Igaz, minden egyes ország tőzsdéjének saját nyitási és zárási ideje van, amely meghatározza, hogy mikor lehet tranzakciókat lebonyolítani. Az online tőzsdézés azonban lehetővé teszi, hogy az ember már a távol-keleti nyitástól kezdve – magyar időhöz képest mínusz nyolc–tíz óra – figyelemmel kövesse az eseményeket. Amint a Távol-Kelet nyugovóra tér, az európai piac akkor indul be, és ez így folytatódik egészen az Egyesült Államokig. Összességében szinte a nap minden pillanatában ott lehetne ülni a gép előtt, hogy teljes kép táruljon a próbálkozó elé.

 

Élő példa

„Ha jól jönnek össze a dolgok, és két hét alatt keresek másfél millió forintot, akkor mindenki boldog mellettem. Ha pedig két óra alatt elvesztem ennek az összegnek a dupláját, akkor meg mindenki úgy szenved körülöttem, mint a kutya” – mondta az itbridge-nek egy arcát és nevét nem vállaló gazdasági főiskolás, akinek már amúgy is lesült a bőr a képéről számos rossz tőzsdei húzása miatt.

Ezzel a példával azt szeretnénk szemléltetni, hogy egy-egy tőzsdei blamázs nem csupán azt az embert viseli meg, aki a gombot rosszkor nyomja meg – és ezzel diákmértékben hatalmas összeget dob ki az ablakon –, hanem minden közeli hozzátartozónak megkeseríti a mindennapjait. „Ha nagyot vesztek, akkor napokig képes vagyok a szobában kuksolni. Depresszióssá válok, és folyamatosan emésztem magam az elkövetett hibákért. Amúgy sem vagyok eleresztve, hiszen kínkeserves munkával szereztem meg azt a zsozsót, amellyel játszom. Gyakorlatilag ebből a pénzből élek jelenleg, és elmondhatom, hogy eddig jól még nem jártam. Voltak kisebb sikereim, de összességében veszteséges a tevékenységem” – fejezte be szomorú történetét a Budapesti Kommunikációs Főiskola hallgatója, akinek egyik tanára ajánlotta tavaly ezt a lehetőséget. Igaz, csupán játékpénz használatára ösztönözte diákját a tanár. „Igen, próbatőzsdézni is lehet, de annak meg mi értelme van?” – gondolhatják a névtelen interjúalanyunkhoz hasonló mentalitással rendelkező fiatalok.

 

Vonzó alternatíva

Íme, a szokásos, nagy okosság: a tőzsdézés – mint minden szerencsejáték – súlyos függőséget okozhat. A magyar társadalom ráadásul fokozottan ki van téve a „tőzsdézés veszélyének”, ugyanis, mint közismeret, illegális az elektronikus kaszinók használata. Aki korábban szerelmese volt a rulettnek és a félkarú rablónak, az jobb híján „kénytelen” online tőzsdézéssel csillapítani a szerencsejátékok iránti kielégíthetetlen sóvárgását.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...