Majdnem karambolozott Peter Jackson rendezővel a „King Kong” forgatásán. Majdnem a fejére szorult az alien ruha az „Alien vs. Predator” készítése közben. De a legviccesebb számára az a sztori, amikor egy karácsonyi céges bulin Joe Letteri többszörös Oscar-díjas effektfelelőst magyarországi biliárdpartijáról kérdezte, amely meg sem történt. Jót nevettek a pletykán…

-
Kiss Balázs
A 38 éves Kiss Balázs többek között részt vett a Harry Potter, az Avatar, a Prometheus, a Hobbit és a Superman munkálataiban. Dolgozott Ridley Scottal, James Cameronnal és Steven Spielberggel. A világ legmenőbb CG (3d számítógépes animációs) cégénél, az új-zélandi székhelyű Weta Digitalnál jelenleg a bevilágításáért felelős csapatot irányítja.

 

Önfejlesztéssel a legjobbak között

Tinédzserként az interneten végzett el különböző tesztfeladatokat, szoftvereket tanult kezelni, és weboldalakon megjelent 3d-s versenyekre küldte pályamunkáit. Több underground scene partyn (nem hivatalos CG versenyen) is részt vett. Mind Magyarországon, mind külföldön szép sikereket ért el. Ezek eredményeképpen kisebb játékfejlesztő cégeknél tevékenykedett Angliában, majd a Moving Picture Companynál találta magát, ahol a Harry Potter harmadik részén dolgozhatott. A külföldi cégeknél elsőként volt jelen magyarként.

2000-ben Koppenhágában megnyerte egy 3d fesztivál első díját, ekkor döntött úgy, hogy komolyan veszi a filmes szakmát. 2005-ben felvették a Weta Digitalhoz, és hozzáfoghatott a King Konghoz. Beleszeretett Új-Zélandba és a Weta Digitalba. Körülötte több mint 80 országból érkezett kollégák dolgoznak.

 

Több mint 100 munkaóra hetente

Legutóbb a Hobbit című filmben, a koboldváros-jeleneteken dolgozott személyesen, illetve felelős volt a munkálatokért. Ilyenkor a digitális fényekkel úgy világítanak meg lényeket, alakokat, hogy azok illeszkedjenek a leforgatott anyagba. Előfordul, hogy egy színészt teljesen digitálisra cserélnek, mert egyszerűbb a hátteret így megalkotni. Az effektek, digitális karakterek megvalósítása egyedi és úttörő feladat a maga nemében.

Fontosabb mérföldkövek

2008: Weta Digital: CG bevilágításért felelős vezető

2006–2008: The Moving Picture Company: bevilágításért felelős vezető

2006: Framestore – CFC: bevilágításért felelős vezető

2000: 3D Studio Max 4.0 diploma

1999: Cell Animation diploma, Pannonia Feature Animation Studio

Mindehhez akár heti 100 munkaórát kell lenyomni a film leadási időszakában. Cserébe viszont egy mozi befejezése után akár több hónap szabadidő is dukál. Bár hiányzik a család, a barátok, a hazai ízek, de az új-zélandi életvitel, a környezet és a barátságos, segítőkész emberek kárpótolják.

Innen már nem könnyű feljebb lépni, de szeretne nagyobb és érdekesebb filmekben is részt venni – s ha minden igaz, erre a jövőben sor is kerül.

 

Sikertényezők

– Az első munkahely nem feltétlenül az lesz, amit elképzeltél, de az is egy lépcső.

– Ha Magyarországon szeretnél sikeres lenni, akkor a reklámszakmában, számítógépes játékok, illetve animációk készítésében vegyél részt.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...