Hallgatói projektből vált orvostechnikai találmánnyá a kézfertőtlenítés-ellenőrző berendezés, amelyre világszerte felkapták a fejüket az orvosok.

Magyarországon csupán az elmúlt néhány évben kezdtük el kitalálni, mi az, hogy „inkubáció” vagy „innováció”. S azt is, milyen törvényi szabályozást kell köré kialakítani. Ez is a hazai startup világ…

Sorozatunkban egy újabb fiatal, tehetséges, az egészségügyben tevékenykedő orvostechnikus fejlesztő-feltaláló csapatot mutatunk be, amelyre felfigyelt a világ.

 

-
 

 

Ne add 500 ezer eurónál alább!

Magyarországon még az a befektetői hozzáállás, hogy kezdj bele valamibe, járj ki mindent, futtasd fel, s ha biztossá válik, akkor segítünk. 100 ezer euróért nincs kihez fordulni, az alsó hang 500 ezer euró, amiért viszont már komoly eredményeket kell felmutatni. Ezzel szemben Amerikában a kritikus első 100 ezer dollárt meg lehet kapni két A4-esnyi üzleti tervért, sokkal egyszerűbb feltételek mellett.

Azok, akik kockázati tőkével foglalkoznak, felülről, a pénz- és bankvilágból érkeznek, és sokszor kerülik a kockázatot.

Sajnos, manapság nagyon kevés az olyan „üzleti angyal”, aki már a kezdeti fázisba beszáll. Talán ezért lehet egyszerűbb a helyzete azoknak a tehetséges spin off csapatoknak, akik kutató-egyetemi környezetben fognak bele innovációba. Számos támogatást kaphatnak ugyanis az intézménytől.

 

Tippek, trükkök a startup világból

– Annyi lehetőséged van, válaszd azt, ami érdekel és merülj el benne! Fantasztikus eredményeket lehet elérni. Élvezd, amit csinálsz!

– Aki úgy dönt, hogy itthon csinál valamit, számoljon vele, hogy kétszer annyi erőfeszítésből fele olyan messzire jut, mint nyugati környezetben. De sokszor még így is megéri.

Fejleszteni az egészségügyet

Lehotsky Ákos hallgatói projektjével kezdődött, aki, miután látta az egészségügyi praxis hiányosságait, a mérnöktudományt és az orvostechnológiát összekötő megoldásban gondolkodott. Így született meg a Hand-in-Scan kompakt berendezés, amely a kézfertőtlenítőhöz kevert speciális marker anyag UV megvilágítása és digitális képfeldolgozása révén ad objektív értékelést az egészségügyi kézfertőtlenítés minőségéről – meséli Haidegger Tamás, a BME Villamosmérnöki Kar Orvosi Informatika Laboratórium adjunktusa, aki kezdetben a projekt konzulensi feladatát vállalta el.

Az ötletből szabadalom lett. Már négy ország egészségügyi intézményében tesztelték a prototípust, és folyamatosan dolgoznak további fejlesztéseken. Az Austrian Center for Medical Innovation and Technology (ACMIT) közreműködésével kívánják piacra vinni a megoldást, amelyet a DBH Investment Zrt. 80 millió forintos kockázati tőkebefektetéssel támogat.

„Számunkra nagy lehetőség, hogy nyugaton már kormányzati szintről kezdtek el nyomást gyakorolni az egészségügyre. Az Egyesült Államokban például a legtöbb államban már nem fizet a biztosító az intézménynek, ha kórházi fertőzést mutatnak ki a betegnél.”

Nemzetközi trendek és számos díjuk is alátámasztja, hogy jó koncepcióban gondolkoznak.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...