Hamar elröppenek az iskolás évek. Ha nem sikerült jól beosztani az időt, szinte teljesen eredménytelenül. Rengeteg módja van annak, hogy teendőinket halasztgassuk. Hogyan közelíthetjük hatékonyságunkat a nulla irányába? Ehhez is adunk halálbiztos tippeket...

Nagy ellensége a diákoknak az idő, de barát is lehet, ha jól bánnak vele. Vagyunk így még néhány dologgal… A manapság egyetemre járó generáció alapvetően nem tervez hosszú távra. Márpedig a sikeres karrierépítéshez ugyanúgy meg kell tanulni beosztani a napokat, heteket, hónapokat, mint a pénzzel való bánást.

Ne tévesszen meg senkit a felsőoktatásban eltöltött időszak lazasága! Az csak látszat. A diákok hajlamosak lustává válni a félévkezdéskor, amikor úgy tűnik, hogy mindenre rengeteg idő van. Sokan görgetik maguk előtt a feladatokat, és végül irtó nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az első és legfontosabb dolog felfogni, hogy a felsőfokú szakképzések ideje vízválasztó lehet az emberi sorsok alakulásában. Éretten, felnőtt fejjel és hasznosan kell kezelni ezt a lehetőséget, amely valójában csak szusszanásnyi gondolkodási idő az életre való felkészülésben.

 

-
 

 

Piros és gömbölyű

Minden dolgunk megkezdését kössük pontos határidőhöz, állítsunk is be rá valamilyen riasztást! Ezzel kihívjuk a sorsot, mert ugye ha nagyon sürgős dolgunk adódik, előtte még el kell intézni valamit… Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megtörjük a koncentrációt, és állandó legyen a pánikérzés egész nap.

Egy beállított riasztás nem feladatokra, hanem eseményre figyelmeztet bennünket. A Pomodoro technika (Lásd a „Pomodoro” keretet!) ez alól kivétel lehet. Mindennapjainkban fontos, hogy az időbeosztásunkhoz tartsuk magunkat. Ha egy befejezetlen részfeladat közben csörög ránk az óra, és azonnal átállunk arra, garantált, hogy számos feladatba csak éppen belekapunk, de tökéletesen nem járunk a végére, így semmivel sem leszünk készen határidőre.

 

Kegyetlen eszközök

Van ébresztéskor a földön össze-vissza gurulós vekker: el kell kapni ahhoz, hogy leálljon. Egy fokkal emeli a tétet a repülő vekker, amely propeller segítségével az égbe emelkedik, viszont nem elég levadászni a levegőből. Még össze is kell rakni, hiszen aktiválás után kettéválik az óra a repülő egységtől, és csak az újbóli összeillesztés után lehet kikapcsolni.

Építsd lankadatlanul közösségi hálódat!

Koncentrált feladat-végrehajtás közben is szükség van – jó kifogás – egy kis kikapcsolódásra: ellenőrizni Twitter- és Facebook-fiókunkat, mi jót csinálnak barátaink. Ha ezt rendszeres időközönként tesszük, soha nem fogunk tudni százszázalékosan összpontosítani eredeti feladatainkra. Chatszobák, fórumok látogatása tovább rontja hatékonyságunkat.

Dologidőben kapcsoljuk ki a Twitter-klienst és mobileszközeink értesítéseit, zárjuk be az összes olyan böngészőlapot, amely elcsábíthat arra, hogy akár csak egy fél elvonja a figyelmünket.

Önfegyelem mindenek előtt.

 

Vegyük összes feladatunkat egy kalap alá!

Ha aznap még jószerivel semmit sem haladtunk, de mégis meg akarjuk magunkat nyugtatni, akkor soroljuk be összes teendőnket egy kalap alá, úgynevezett big picture-be. Átfogó koncepció nélkül egy sor kisebb feladatban való elveszés tökéletes módja annak, hogy bármilyen munkát elsöprő részsikerek sorozatának tudjunk be – tévesen. Ez csak alkalmazott (ön)ámítástechnika.

Ha azonban szeretnénk tényleges előrehaladást és eredményeket is felmutatni, akkor érdemes a globálist célhoz vezető utat egy sor kisebb feladatra felosztani. Jelöljük ki őket egyesével, és egyenként sorra véve haladjunk bennük előre. A nap végén meg kell jutalmazni magunkat egy sor kipipált tennivalóval, ez egy egyszerű módja annak, hogy láthassuk, milyen messze vagyunk még a végétől.

 

Mondj igent mindenre!

Ha nem tudsz nemet mondani, amikor valaki megkérdezi, belefér-e még az idődbe, hogy segíts neki, akkor könnyen úgy járhatsz, hogy nem végzel azzal, amivel kéne, de lelkiismeret-furdalásod miatt már segíteni sem tudsz eredményesen másnak. Ne feledjük, ha valamire igent mondunk, azzal egyidejűleg valami másra nemmel feleltünk és megfordítva! Gondoljuk át igenjeinket!

Az még nem a hatékonyság jele, ha állandóan elfoglaltak vagyunk.

Pomodoro: aranyalma

A Pomodoro technika alapgondolata a nap felosztása 25 perces egységekre. Kitalálója az idő mérésére paradicsom alakú konyhai órát használt, innen a módszer neve, a pomodoro ugyanis olaszul paradicsom. (Eredete pedig: pomme d´or, azaz aranyalma – a szerk.)

Dióhéjban: kiválasztjuk a következő feladatot, az órát 25 percre feltekerjük, munka indul, megy, megy, mígnem idő letelik, óra csörög, a soros pomodoro befejeződött. Huszonöt perc elég rövid idő ahhoz, hogy maximálisan koncentrálni tudjunk az adott feladatra, és esetleg az időközben beérkező zavaró tényezőket is el tudjuk tolni 25 percen túlra.

A 25 perces időtartamot nevezzük egy pomodorónak. Eztán 5 perc szünet következik, amikor is kötelezően nem a munkával foglalkozunk (ez mindenkinek megy!). Ez a kis pihenő tökéletes alkalom arra, hogy készítsünk magunknak egy kávét, felkeressük a mellékhelyiséget vagy email-fiókunkban végezzünk gyorsleltárt. Amint letelt a szünet, kezdődik a következő pomodoro.

Négy pomodoro után nagyszünet következik (mint a suliban), ami 15–30 perc. Ha letelt, a mókuskerék indul tovább…

(Mind az App Store-ban, mind a Google Playen a „pomodoro” keresőszó hasznos lesz.)

Spórolj az alvással!

Ha egész éjjel tanulsz, hogy befejezhesd az adott tételsort, azzal tényleg nagy dolgokat érsz el. Még a következő nap is produktív lehet… Azután viszont óhatatlanul elveszítünk két-, rossz esetben háromnapi a termelékenységet, mert a test és az agy kétségbeesett harcba kezd, hogy utolérje normális működését az erőszakosan felborított egyensúly miatt. Az egészséges alvási ritmus fenntartása létfontosságú. Vizsgaidőszakban főképpen!

Szokj hozzá a következőhöz lefekvés előtt. Hagyd elmédet megállni egy darabig. Ne sajnáld az időt erre. Csupán gyakorlás kérdése a meditáció – az, hogy nem gondolunk semmire, senkire. Ha jól csinálod, közben szépen el is alszol! Nem kell aggódni, tudatalattid tovább dolgozik, aminek eredményeit a másnapi friss munkába álláskor fogjuk megtapasztalni. („Aludj rá egyet” – szól a népi bölcsesség. „Manager-nap” menedzser-szunyókálás: 15–25 perc „agykikapcs” napközben, kényelmes testhelyzetben, csodákra képes. – a szerk.)

 

Nem kell jövendőmondó

Óriási előnye a fősulisoknak, egyetemistáknak, hogy az adott szemeszter előtt mindig előre tudhatják, hogy pontosan mikor, milyen kötelezettségek várnak rájuk. A tantárgyfelvétel után már kész is az órarend, melynek alapján ajánlatos egy noteszbe, jegyzetfüzetbe, Excel-táblázatba, vagy legalább egy okostelefonban rögzíteni a fontos dátumokat. Ilyen lehet például egy elmaradó óra is, amelyet a tanár jobb esetben már hetekkel korábban jelez.

A felkelés művészete

Nagyon könnyű már reggel elbukni, hogy tartalmas lehessen a nap. Amikor a diák kora reggel valaminek a hatására ki tudja nyitni a szemét, az első reflexes gondolatok a továbbalvás lehetőségét firtatják. A tapasztalt „elalvók” még akkor sem riadnak fel, ha mellettük bomba robban. A nehezen kelők közül sokan arra esküsznek, hogy lefekvés előtt minden arra alkalmas készüléken beállítják a riasztást. Lehetőleg jó messzire helyezik az ágytól az egyes vekkerként funkcionáló mobileszközöket, hogy mindenképpen ki kelljen kelni az ágyból azok leállításához. Tuti tipp: az először megszólaló kütyüt egyből a hűtő tetejére, vagy a fürdőszobába kell helyezni, mert ha odáig sikerül eljutni, akkor egy reggeli ital vagy zuhany kizökkenthet az álomkórból.

Sokszor az agyafúrt készülékek sem segítenek. (Lásd a „Kegyetlen eszközök” keretet!) Van olyan ember, akit szó szerint fel kell pofozni, hogy egyáltalán megmozduljon. Olyan fazon is van, akivel bármit meg lehet tenni álmában anélkül, hogy bármi reakció érkezne a részéről. Ezek az emberek általában mindenről lekésnek, „különleges képességük” révén jóízűen átalusszák az életüket.

Döntő fontosságú a reggel rituáléja. Nem szabad kapkodásból állnia. Nyugodt ébredés, vagy fél liter tiszta víz elfogyasztása, minimum 10 perc átmozgató testgyakorlat (lehet stretchinggel kezdeni), szobakerékpár vagy futópad garantáltan beindít. Bármit is eszünk reggelire, a reggeli étkezést szigorúan tilos kihagyni! A reggeli szertartás része az aznapi feladatok és elérendő eredmények végigtekintése, esetleg valamilyen „task management” rendszerbe való rögzítése, átfutása. A reggeli után – ne közben! – ejtsük meg telefonunk és Facebook-fiókunk ellenőrzését is.

 

Coming out

Ezt a cikket sajnos önmagunkról írtuk. Mi magunk vagyok az esettanulmány – de a negatív és a pozitív példa egyaránt. Esendő, gyenge lény az ember, hajlamos ellágyulni és megengedőnek lenni önmagával szemben. Legelőször is rossz szokásainkat, beidegződéseinket kell leküzdenünk, utána már jönnek az apróbb sikerek. Ne legyünk restek átprogramozni magunkat. Pont ma sem késő elkezdeni!

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...