Minden tekintetben nagy előnyt jelent a diploma a középfokú végzettséghez képest.
-
Róbert Péter szociológus, egyetemi tanár, Széchenyi István Egyetem
– Csak magyar sajátosság, hogy a társadalmi státuszt összekapcsolják az iskolai végzettséggel?

– Az iskolai végzettség mindig és mindenhol szorosan összefüggött a társadalmi státusszal, presztízzsel. Ma Magyarországon a keresetek miatt is megéri diplomásnak lenni. A szocialista időszakban egy szakmunkás nem feltétlenül keresett sokkal kevesebbet, mint egy mérnök. Manapság viszont nem csak az elérhető jövedelem, de az állásbiztonság is sokkal jobb a diplomások körében. Különösen jó a megtérülése és presztízse a jogi, az orvosi vagy éppen az informatikához kötődő diplomáknak.

– A magyar felsőoktatás a rendszerváltás előtt, vagy az után adott nagyobb esélyt a társadalmi felemelkedésre?

– A rendszerváltás előtt nagyobb kiváltság volt diplomásnak lenni. Társadalmilag több, anyagilag kevesebb előnyt jelentett a diploma, és akkoriban nagyobb eséllyel jutottak be olyanok is, akiknek a szülei nem voltak diplomások. Jelenleg a diploma talán már kisebb presztízst jelent, mint egykor, de az előny minden tekintetben jelentősnek mondható a középfokú végzettséghez képest.

Az elmúlt években tandíj nélkül is erősen megdrágult a felsőoktatás; a kevesebbet keresőknek jóval nagyobb áldozat gyermekeik továbbtanulása, mégis sokan vállalják. Ezzel nem szabad visszaélni, el kell kerülni, hogy a tehetséges, de kevésbé fizetőképes családi hátterű fiatalok számára elérhetetlenné váljon az egyetem.

– Ez azt jelenti, hogy a felsőoktatás nem fog többé felemelkedési lehetőséget nyújtani a társadalom alsóbb rétegeiből származó fiatalok számára?

– Az igazán alulról jövők számára nem a felsőoktatás, hanem a középiskola jelentené a felemelkedést. Számukra már az is óriási előrelépés lenne, ha leérettségiznének vagy szakmát szereznének. Kétségkívül megfigyelhető, hogy a felsőoktatásban a diplomások termelik újra önmagukat, de ha továbbra is ilyen sokan szereznek diplomát, ez a réteg nem fog teljesen bezárulni.

– A tömegessé váló felsőoktatás nem vezet oda, hogy bizonyos diplomák nem fognak többet érni, mint nem is olyan régen egy érettségi?

– Bizonyos értelemben ennek megvan a veszélye. Az érettségi azért devalválódhatott, mert nagyon sokan szerezték meg, így a diploma lett a különbséget jelentő tényező. Diplomásból viszont biztosan nem lesz annyi, mint érettségizettből. Ráadásul a diploma felett már nincs újabb iskolai végzettség, így mindenképpen őrizni fogja az értékét. Más kérdés, hogy a nagyobb hírű, magasabb színvonalú intézményekben megszerzett diplomáknak nagyobb lesz az értéke a munkaerőpiacon.

– A tanuláson kívül milyen más útjai lehetnek a társadalmi felemelkedésnek?

– Vannak olyan intézmények, az egyház, a hadsereg, a vállalkozás, amelyek tradicionálisan kitörési esélyt adnak a mélyről érkezőknek, illetve olyan területek, amelyek a kiemelkedő tehetségek előtt nyitnak utat, ilyen a sport, a művészetek. De igazán nagy tömegben csak az iskola biztosítja ezt a lehetőséget.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...