Még csak az iskolapadot koptatod, de már türelmetlenül várod, hogy saját vállalkozásba kezdj? Megteheted, de vigyázz: nem elegendő csupán egy jó ötlet. Piacismeret, emberismeret – ezen belül önismeret –, tapasztalat és nem utolsósorban pénz szükséges egy önálló gazdasági társaság létrehozásához és sikeres fenntartásához.

Nem véletlenül mondják, hogy tojáshéjjal a fenéken ajánlatos először beosztottként kipróbálni egy olyan bizniszt, amelybe később vállalkozóként vágna bele a pályakezdő. Alkalmazottként ugyan kevesebb a szabadság, de a felelősség is. Ha munkavállalóként beleszalad valaki az éles késbe, akkor rosszabb esetben kirúgják. Ha viszont tulajdonosaként sikerül hasonló hibákat elkövetni, akkor már sokkal nagyobb a tét. A vállalkozó saját, vagy cége vagyonával felel tetteiért.

A Felvi.hu tanulmányában Kiss István, az Educatio tanácsadó pszichológusa megjegyezte: a gyakorló egyetemisták számára az a legvonzóbb a saját vállalkozásban, hogy a maguk urai lehetnek. „Saját ritmusuk és elképzeléseik szerint alakítanák életüket, és azzal foglalkoznának, amit igazán szeretnek” – mondta a szakember.

 

-
 

 

Megéri?

Azért jobb alkalmazottként kezdeni, mert juthat idő felmérni, hogy az adott tevékenység mennyire piacképes, ha saját erőből végzik. Előfordulhat, hogy egy bizonyos munkát nem éri meg vállalkozóként végezni. Osztani-szorozni kell, és akár olyan eredmény is születhet, hogy a választott munkával vállalkozóként meg lehet haladni azt a megkereshető pénzösszeget, amely beosztottként a maximum.

Ha a matekozás és alapos piackutatás után ez az eredmény jön ki, akkor mindenképpen ajánlatos külön utat járni. Saját vállalkozás beindításakor az a legfontosabb, hogy a fix költségeket minden hónapban képes legyen kitermelni a gazdasági társaság, és csak az ezen felül beérkező pénzt célszerű szabadon felhasználni.

 

Otthonod az irodád

Előnyt jelenthet, ha a vállalkozó saját otthonát választja cége székhelyének. Szinte minden esetben ki kell alakítani egy olyan irodát, amely ügyfelek fogadására alkalmas. Kialakításának költségeit a cég nevére is el lehet „költségelni” – gondolunk itt elsősorban a felújítási munkálatokra. Ezzel a lépéssel két legyet lehet ütni egy csapásra, mert akár az egész lakást fel lehet újítani, és a felügyeleti szervek nem veszik olyan szigorúan, hogy a költségként elszámolt falfestékből marad-e az egész lakás szebbé tételéhez. (Érdekesség: az önkormányzat akkor is vet ki adót a telephelyként megjelölt saját lakásra, ha máshol van az „iroda”… – a szerk.)

Vállalkozónak születni kell

Sajátos személyiségtípust igényel egy vállalkozás működtetése. Kitűnő szervező és kapcsolatteremtő képességgel kell rendelkezni az eredményességhez. Átlagosnál magasabb intelligencia is elengedhetetlen ahhoz, hogy a bizniszmen képes legyen felkelteni és fenntartani az érdeklődést terméke vagy szolgáltatása iránt. A felsorolt készségek elsajátításához elengedhetetlen a tapasztalat is, de ezt nem könnyen szerzi meg a született vállalkozó. Akit üzletembernek teremtettek, az nagy valószínűséggel már óvodában elkezdi a csencselést. Ha valaki fiatalon észreveszi magán, hogy kiválóan be tudja osztani a zsebpénzét, vagy jó csereüzleteket képes megkötni az iskolai zsibvásáron, az később nyugodt szívvel gondolkodhat saját cég létrehozásán.

 

Kft., bt., vagy egyéni vállalkozói papír?

Könyvelők súgták meg nekünk, hogy manapság a kft. – azaz a korlátolt felelősségű társaság – alapítása a legnépszerűbb. Ennek oka, hogy a társaságot alapító vállalkozó nem teljes, személyes vagyonával felel a céget érő esetleges károk esetén. Ellentétben a bt.-vel – betéti társasággal –, mely tagja csőd esetén kénytelen saját értékeit is „áruba bocsátani”. Mint megtudtuk, manapság az egyéni vállalkozói papír kiváltása a legkevésbé közkedvelt. Akik egyéni vállalkozóként szeretnének tevékenykedni, azok szinte minden esetben a legszerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező versenyzők – mondják a könyvelők.

Ne hazardírozz!

Akár egy 100 ezer forintos bírság is padlóra küldhet egy frissen megalapított vállalkozást. A NAV nagyon keményen figyeli a cégek tevékenységeit, főleg a pénzmozgást. Lehet játszadozni a számlákkal – hogy van-e, vagy éppen nincs –, de az államnak hamar feltűnik, ha valamiféle csínytevésen töri a fejét egy cégtulajdonos. Információink szerint a NAV szemrebbenés nélkül kiszab milliós nagyságrendű büntetéseket is. Például olyan esetekben, amikor kiszagolják a feketén dolgozókat. Végül minden simliskedőt utolér a végzete, egyre kevesebb a lehetőség az ügyeskedésre.

Érdemes tehát kft.-ben gondolkodni, és ezen belül is tovább ágaznak a lehetőségek. Egyszemélyes kft. esetében a cég tulajdonosa jogilag kizárólag a társaság tagja lehet. Többszemélyes kft.-ben azonban a céget alapító személy alkalmazottként is szerepelhet saját vállalkozásán belül. Ez azért nagyon fontos, mert az alkalmazottaknak – és főként a pályakezdőknek – különböző járulék-kedvezmények járnak. Másrészt előnyös lehet, ha az ember saját maga alkalmazottja. (Figyelem: disszociatív személyiségűeknek nem ajánlott ez a lehetőség!)

 

Vágj bele!

Kft. alapításához minimum 500 ezer forintos törzstőke szükséges. Szerencsére ennek az összegnek nem kell feltétlenül rendelkezésre állnia, hiszen nem szükséges azt egy bankszámlára befizetni. Arról is lehet nyilatkozni, hogy házi pénztárba már befizették a félmilliót. Ezenfelül van egy 50 ezer forintos illetékköltség, valamint a papírokat elkészítő ügyvédet is ki kell fizetni. Ebben a szakaszban érdemes alaposan megfontolni a lehetőségeket, hiszen minden jogász más és más díjjal dolgozik. Ezek után elég gyorsan bejegyzik az új céget – elvileg egy-két napon belül kész. Ezután hátravan még egy kis (?!) macera: bejelentési kötelezettség teljesítése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az illetékes önkormányzat, a kamara és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felé. Ezeket szerencsére a könyvelők végzik, és őket is ki kell fizetni – havi fix költséget jelentenek.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...