Sokak szerint csak a jó ég tudja, mi indítja a felsőoktatási intézményeket meglévő tanulmányi-ügyviteli rendszereik lecserélésére. A hivatalos indokokban gazdasági megfontolások állnak. Ugyanakkor a hallgatók anyáznak, az adminisztrátorok pedig izzadnak, mert (megint) új rendszert kell megtanulniuk.

Hallgatói fórumok, blogok alapján a kívülálló azt a következtetést szűri le magának, hogy tökmindegy, a diák melyik felsőoktatási hallgatói rendszert használja a kettő közül. Akárcsak a focicsapatoknak, az Egységes Tanulmányi Rendszernek (ETR-nek) és a Neptunnak is vannak hívei és fikázói. Sokak szerint mindkettő úgy pocsék, ahogy van. Dizájnjuk pedig senkit nem érdekel, bár a Neptun doktorszöszis szkinje azért kiverte a biztosítékot…

 

-
 

 

A negatív véleményalkotók szerint összeállhatna – összeállhatott volna – egy hallgatói és oktatói csapat, amely jobbat implementálna nyílt forráskódú összetevőkből. „De az elmúlt évtizedek politikáját tekintetbe véve, könnyebb egy hangyát japánul megtanítani, mint ezt keresztüllobbizni” – szólt egy fórumbejegyzés. Értsd: a két rendszer szállítói kiirthatatlanul beleették magukat a felsőoktatásba.

 

Növekvő terhek

Érezhetik az intézmények a nyomást, időnként próbálkoznak egyik vagy a másik rendszer lecserélésével. Többnyire pénzügyi okokkal indokolják, de azért játszik a diszfunkcionális részek jobbítási szándéka is. Lehet, hogy az ELTE-n, ahol tavaly novemberben cserélték ki az ETR-t a Neptunra, pozitív hozadéka is lehet a váltásnak.

Információink szerint az egyetem által használt rendszer eleve speciális, az eredeti alapjaira rengeteg lokális fejlesztéssel ráépített, mutáns ETR volt. Ám ennek karbantartása, fejlesztése, jogszabálykövetése egyre jobban terhelte az intézményt. A hivatalos közlésekből az hámozható ki, hogy az új rendszer olyan, sajátos Neptun – felspécizett ETR-hibrid, amelyben a hátrányokat igyekeztek a minimálisra szorítani.

 

Az a fránya licencdíj

Az Eötvösön már 2008 óta napirenden volt a csere. A váltást állítólag leginkább az befolyásolta, hogy az ELTE ingyenes licencet masszírozott ki a Neptun szállítójából, s lejjebb vitték a támogatási díjat is. Ugyanakkor mások tényként kezelik azt is, hogy az ETR használata már a tíz évvel ezelőtti bevezetése óta ingyenes, s erről szerződés is van. Persze, van, aki ezt soha nem látta.

Vizsgadrukk

Az egyetemista életében a leghidegrázósabb időszak a vizsga-, illetve kurzusfelvétel, amivel a neptunosokat az őrületbe lehet(ett) kergetni. A szerverek terhelése ilyenkor ugyanis akkora, hogy órákig csak a vinyók kerregnek. Az ELTE új Neptunja állítólag más…

Úgy tudjuk, a félév végén párhuzamosan 5000 felhasználót tudott kiszolgálni, mintegy 75 000 vizsgát vettek fel a hallgatók nettó 45 perc alatt. Azaz ennyi ideig volt komolyabb terhelés a szervereken. Üzemzavar nem volt.

A terhelési csúcsok az egyes vizsgajelentkezési alkalmakkor 5 percnél nem tartottak tovább, így nem volt sorbanállás, és a felhasználók egy-két perc alatt el tudták intézni, amit akartak.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...