Tejivó, levesbár, tésztabüfé: nincs hiány ötletekben a fővárosi gasztropiacon. Ha már unjátok a menzát meg a gyorséttermeket, itt az ideje, hogy új ízeket próbáljatok ki.

Mit mondott a nagypapa? „Ne ott egyél, ahol kevesen vannak, hanem ahol feketéllik a tömeg.” Ennek a jelenségnek a fiziológia az alapja, vagyis nem változtatja meg a digitalizálás. Járjuk csak az utcákat: a jó konyhájú, emiatt közkedvelt helyeken akár mostanában szokatlan sorokkal is találkozhatunk. Ha pedig sokan döntenek úgy, hogy érdemes várni pár percet egy jó kajálásért, egészen biztosak lehetünk benne, hogy oda nekünk is érdemes betérnünk.

 

-
 

 

Tejben az egészség

Ilyen hely a Deák téri metrópavilontól pár lépésre található Cserpes Tejivó. Pimasz bátorsággal szorosan a hírhedt junk food multi üzlete mellé települt. (Ez nem pimaszság: üzleti számítás. Ahol sokan vannak, ott a kereslet. – a szerk.) A régmúlt időket csempészi vissza életünkbe, új szintre emelve a szolgáltatás minőségét. A kocka alakú, színes puffokkal feldobott belső tér a designer munkáját dicséri, és vannak hangulatos utcai asztalok is. Kezdhetjük itt a napot egy kiadós reggelivel, de napközben is érdemes betoppanni ide, ha megéheztünk. A választék bőséges és finom: a tejes italokhoz és turmixokhoz ehetünk péksüteményeket, salátákat, szendvicseket. Az édesszájúak pedig tejberizzsel és gesztenyepürével kényeztethetik magukat. Kedvencem a tejszínhabbal megstuccolt kakaó, mivel mással, mint kakaós csigával, amelyek gyerekkoromat idézik.

 

Hordozható levesek és tészták

A Vámház körúton, a Kálvin tértől nem messze találjuk a Levest, ahol nyilván kitaláltátok már, hogy mit lehet enni. Folyékony fogásokat, méghozzá pohárban. Messziről ki lehet szúrni az előtte tekergő sorról és az utcai pultoknál jóízűen fogyasztó sokaságról. De a gyors kiszolgálásnak köszönhetően még hosszú sor esetén sem kell pár percnél tovább várakoznunk.

A hőtartó pohárhoz tetőt és kanalat kapunk, így bárhol bekaphatjuk a finom levest, akár haza is vihetjük. Olyan ínyencségek közül választhatunk, mint a bazsalikomos paradicsom-, a hideg málna-, a mentás zöldborsó- és a legkülönfélébb csirke- (afrikai földimogyorós, szicíliai, mexikói csilis) levesek. Az aktuális heti menüről a levesbár Facebook-oldalán tájékozódhatunk, amelyet immár közel 20 ezren lájkoltak, vagyis az intézmény igazi kultikus hellyé nőtte ki magát. Ha nagyobb kalórialöketre vágyunk, a leveshez némi többletzsetonért vehetünk feltétet, vagy betolhatunk egy-két szendvicset is.

Az is játszhat, hogy átcaplatunk poharas levesünkkel a Kálvin téri villamosmegállóval szemben lévő társintézménybe, a Pastába, ahol finom (és kalóriadús) tésztaételekkel egészíthetjük ki aznapi menünket. A napi kínálatban négyfajta ízesítésű tészta szerepel (minden nap más, pontos infó ugyancsak az FB-n). Jópofa, drótfogantyúval ellátott papírdobozban kapjuk a tápot, hazavihetjük a levessel együtt. A tésztabüfé előtt ülőhellyel ellátott asztalok várnak minket, ahol nyüzsgő társaságban költhetjük el ebédünket.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...